Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Július 21. 09:49, hétfő | Helyi

1Úton Nemzetközi Zarándoknap

1Úton Nemzetközi Zarándoknap

A Mária Út teljes szakaszán egy közös célért, a családokért szervez zarándoklatot a Mária Út Egyesület és a Mária Rádió augusztus 16-án

Ez a minden évben megrendezett zarándoknap az 1Úton nevet viseli és több száz települést érint, köztük Tatabányát is – hangzott el a Felsőgallai templom előtt tartott sajtótájékoztatón. Bereznai Csaba alpolgármestertől megtudtuk: az önkormányzat tavaly augusztusban hozott határozatot arról, hogy a rendezvény mellé áll. Fontosnak tartjuk, hogy egy ilyen közösségépítő kezdeményezést támogasson a város, akár a szervezésben, akár a helyiek invitálásában segítséget nyújtva – tette hozzá az alpolgármester.
Szabó Tamás főszervező, a Mária Út Egyesület alapító elnöke elmondta, minden évben Nagyboldogasszony ünnepét követő szombaton rendezik meg a zarándoklatot, melynek útvonala Máriacelltől Csíksomlyóig tart, öt országot és száz települést érintve, 1400 kilométeren. Az 1Úton nemzetközi családi zarándoknapot idén augusztus 16-án rendezik meg, ezzel is alkalmat teremtve a családoknak, hogy együtt töltsenek egy napot a természetben. A Tatabányai Önkormányzat elsőként állt a kezdeményezés mellé, ezzel mintául szolgálva a többi, részt vevő településnek, így adva lokális jelleget a nemzetközi eseménynek – tette hozzá Szabó Tamás.
Salamon Hugó, a szervezésben részt vállaló Vértes Agorája szakmai vezetője kiemelte: ahogy Tatabánya, úgy az Agora is követendő mintaként szeretne szolgálni a többi település számára mind a szervezőmunka, mind pedig a közösség kohéziójának elősegítése terén. Fehér Péter, helyi szervező hozzátette: Tatabánya egyedülálló indító helyszín a zarándoklatban részt vevő települések között, hiszen városunkból három irányba: Péliföldszentkereszt, Vértessomló és Zsámbék irányába is indulhatnak a zarándokok, akikhez természetesen út közben is lehet csatlakozni. A Péliföldszentkereszt és Zsámbék irányába indulókat augusztus 16-án, reggel hat órára, míg a Vértessomló irányába indulókat délelőtt 10 órára várják a Felsőgallai templomnál lévő indulási helyszínre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya