Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. Szeptember 19. 16:01, hétfő | Helyi
Forrás: InfóTatabánya

„A forrástól a torkolatig“ - helyszíni bejárást tartott az Által-ér Szövetség

„A forrástól a torkolatig“ - helyszíni bejárást tartott az Által-ér Szövetség

Helyszíni bejárást kezdeményezett az Által-ér Szövetség elnöksége a Tatai Öreg-tó és az Által-ér vízgyűjtő rehabilitációs projekt kiviteli munkálatainak helyszíneire.

A szeptemberben új kivitelezővel megkezdődő munkálatok során csaknem teljes hosszában megújul az Által-ér Bokodtól Dunaalmásig. Michl József elnök vezetésével és a projektgazda Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakmai közreműködésével friss információkat kaptak az érintett települések vezetői a munkálatokról.
A bokodi és környei találkozókat követően a résztvevők megtekintették a Tatabánya-Vértesszőlős-Tata közötti kerékpárút egy szakaszát, amely az éppen ezen a szakaszon megújult Által-ér töltésén valósulhat meg jövőre.
(A mellékelt képgaléria fotói a vértesszőlősi, már megújult szakaszon, illetve az Öreg-tónál készültek.)


A bejárás tatai állomásán Szilbekné Molnár Katalin az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője tájékoztatta a jelenlévőket.. Elmondta, hogy az Által-ér és vidéke ökológiailag korábban elhanyagolt volt, sok szennyező anyag került a folyóba, illetve környezetébe.
A legtöbb szennyezést okozó tatabányai ipari létesítmények (bánya, cementgyár, alukohó) ma már nem múködnek, de az általuk okozott kár, a természettel szembeni gondatlanság vezetett ahhoz, hogy a tatai Öreg-tóban 1985-ben meg kellett tiltani a fürdőzést. A leendő munkálatok megtervezésekor rangsorolták a problémákat, és megalkották az intézkedési tervet. Ebben a vízminőség javítása, zsilipek, leeresztő árkok fejlújítása, mederrendezés és iszapolás szerepel. Az Öreg-tó esetében folytatják a parti fövenyek kialakítását, valamint a tófarok vízi-és élővilágának megújítását.

Az új kivitelező részéről Sebesvári Judit a BMO Konzorcium projektvezetője bemutatta a céget, majd elmondta, hogy a 24 települést érintő, közel 60 km hosszú Által-ér és a tatai Öreg-tó rehabilitációján szeptember 22-én kezdik el a munkálatokat. A korábbi kivitelező 5,4 km-es szakaszon végezte el a mederkotrást és parttisztítást a Vértesszőlős-Tata közötti szakaszon. A munkálatok várható befejezése 2012. május 30. Ismertette továbbá, hogy a munkálataikat elősegíti a tatabányai és tatai szennyvíztisztító telepek felíjítása, amelyet az Észak-dunántúli Vízmű Zrt. végez és várhatóan 2013-ra készülnek el. A jövő évben valósul meg a három települést (Tata-Vértesszőlős-Tatabánya) összekötő kerékpárút is, amely, mint a neve is mutatja - Által-ér völgyi kerékpárút – hosszú szakaszán követi a folyó partvonalát.

Michl József, Tata Város polgármestere, az Által-ér Szövetség elnöke elmondta, hogy az Által-ér Szövetség 1994-ben kezdeményezte a vízgyűjtő szintű összefogást, amelynek első üteme most megvalósul. Köszönetet mondott Musicz Lászlónak a szövetség titkárának az előkészítő munkáért, valamint a vízügyi szakembereknek a közreműködésért. Elmondta, hogy ezt a projektet az Által-ér Szövetség csupán az első, de rendkívül fontos lépésnek tekinti, hiszen mind az Öreg-tó környezetében, mind pedig a vízgyűjtőn még olyan sok feladat vár megoldásra, hogy azokat egy még ennél is nagyobb léptékű második ütem keretében lehet elvégezni. Amennyiben ehhez valóban sikerül megfelelő forrást találni, úgy az Öreg-tó 8-10 éven belül teljesen megújulhat és méltán válhat Magyarország egyik legvonzóbb üdülőhelyévé, megőrizve nemzetközi természetvédelmi jelentőségét is.

Az alábbi linken megtekinthetik az Által-ér Szövetség színes kiadványát:
http://infotatabanya.hu/olvasosarok

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya