Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Április 28. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A világörökségi területekre is kiterjeszthetik a vasárnapi zárva tartást

A világörökségi területekre is kiterjeszthetik a vasárnapi zárva tartást

Az Országgyűlés hétfőtől szerdáig ülésezik a jövő héten. A képviselők kedden a világörökségi területekre is kiterjeszthetik az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartását, ugyanakkor a többi napon lehetővé tehetik, hogy a jelenlegi reggel hat óra helyett már fél ötkor kinyithassanak a boltok. A parlament emellett tárgyalni kezdheti a pénzügyi szolgáltatók felügyeletére vonatkozó szabályok szigorítását.

A Ház ülése a szokásoknak megfelelően hétfőn 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amelyeket két órás interpellációs időszak követ, majd azonnali kérdések és válaszok hangzanak el egy órában.

A hétfői ülésnap további részében a kedden elfogadni tervezett előterjesztések utolsó, bizottsági jelentésekről szóló vitáit bonyolítják le. A házelnök napirendi javaslata alapján a parlament kedden reggel nyolc indítványról szavazhat.

A határozathozatali időszak az állami földvagyon kezelésének egységesítéséről szóló javaslat zárószavazásával kezdődhet. A parlament két héttel korábban nem fogadta el a védett természeti területeket is a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) tulajdonába utaló előterjesztés kétharmados többséget igénylő részeit, ezért a földművelésügyi tárca most - a honvédségi földekre vonatkozó - sarkalatos passzusok nélkül fogadtatná el a változtatásokat. A nemzeti parkokat is érintő kezdeményezés ellen korábban többször is tiltakozott az ellenzék.

Az Országgyűlés ezt követően a világörökségi területeken működő üzletekre is kiterjesztheti a vasárnapi kötelező zárva tartást, ugyanakkor a korábbi reggel 6 óráról fél ötre változtathatja a boltok kereskedelmi napokon történő legkorábbi nyitását.

Kormánypárti javaslatra több ponton módosíthatják a banki elszámolás szabályait, az erről szóló törvény hatályba lépése óta tapasztalt visszaélésekre hivatkozva. Több pontosítás mellett foglalkozhatnak egy a jogszabályban nem rendezett kérdéssel is, ennek alapján a futamidő módosítása során a szerződés módosítását nem kellene új közjegyzői okiratba foglalni.

A fideszes Németh Szilárd kezdeményezésére nyolc energetikai tárgyú törvényt is módosíthat a parlament. A javaslat értelmében a Magyar Földgázkereskedő Zrt. köteles lenne felajánlani szabad forrásait a 2015. július 1-től 2018. szeptember 30-ig terjedő időszakra az egyetemes szolgáltatóknak, ezen kívül a nem hagyományos kitermelési technológiák esetében is 12 százalékról 2 százalékra csökkentené a bányajáradékot.

Ugyancsak fideszes képviselők kezdeményezésére a magyar védőnők napjává nyilváníthatják 2015. június 13-át a Magyar Védőnői Szolgálat alapításának századik évfordulója alkalmából.

A szavazásokat követően a pénzügyi szolgáltatók felügyeletére vonatkozó szabályok szigorításáról kezdődik vita Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter előterjesztésére, aki a pénzügyi fogyasztóvédelem erősítését szeretné elérni. A javaslat része például, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) háromévente vizsgálatot végez a hitelintézeteknél, biztosítóknál, befektetési vállalkozásoknál, árutőzsdei szolgáltatóknál és befektetési alapkezelőknél. A benyújtott törvénymódosítás alapján azoknak a pénzügyi és befektetési vállalkozásoknak, amelyek előleget fizettek be a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjába, de az később behajthatatlannak minősül, a fennálló követelésük csökkenti a befizetendő társasági adó összegét. Amennyiben a követelés több, mint az adott évben befizetendő társasági adó, akkor a fennmaradó különbözetet a következő évi adóból is le lehet vonni.

Vitát tartanak az ez évi költségvetés módosításáról is, a kabinet a kiadásokat 61 milliárd forinttal, a bevételeket pedig 46 milliárd forinttal tervezi növelni, amivel a hiány 15 milliárd forinttal emelkedhet. A változtatások teremthetnek fedezetet Magyarország kurdisztáni katonai szerepvállalásához a Magyar Honvédség költségvetésének megemelésével 10 milliárd forint értékben, továbbá forrást teremt a Liget Budapest projekt 2015. évi üteméhez, a megváltozott munkaképességű emberek munkához segítését szolgáló előirányzat megemeléséhez, a kiemelt közúti beruházások gyorsításához és a kéményseprő-ipari ellátás folyamatos biztosításához, összesen 28 milliárd forint értékben. A javaslat - a pénzforgalmi kiadásokat nem növelő módon - kísérletet tesz a fővárosi közösségi közlekedés pénzügyi helyzetének hosszú távú stabilizálására a BKV Zrt. korábbi időszakokról felhalmozódott 52 milliárd forint összegű adósságának állami átvállalásával.

Szintén kedden tárgyalhatják a szakképzés átalakításáról szóló kormányzati előterjesztéseket, amelyek alapján 2016 őszétől a mostani szakközépiskolák szakgimnáziumokká, a jelenlegi szakiskolák pedig szakközépiskolákká alakulnának át.
Szerdán öt javaslat általános vitáját bonyolíthatják le. A képviselők egyebek mellett ekkor tárgyalhatják a kormány azon javaslatát, amely kiterjesztené az ingyenes óvodai és bölcsődei gyermekétkeztetést, de a harmadik ülésnapon kerülnek terítékre a kiemelt közlekedési beruházások gyorsításával összefüggő, kétharmados többséget igénylő törvénymódosítások is.

Az Országgyűlés a következő héten - a márciusban kialakított új munkarendjének megfelelően - csak hétfőn tart ülést, amelyen a képviselők a kormánynak tehetnek fel kérdéseket és azonnali kérdéseket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.