Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2015. Április 19. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Átadták a látványmedencéket a Veszprémi Állatkertben

Átadták a látványmedencéket a Veszprémi Állatkertben

Átadták a borjúfókákat és pápaszemes pingvineket bemutató látványmedencéket és építményeket szombaton a Veszprémi Állatkertben. Az átadóünnepségen Navracsics Tibor, az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa kijelentette: a Veszprémi Állatkert egy olyan fejlesztési program közepén van, amelynek eredményeként Közép-Európa, sőt talán Európa egyik legszebb és leglátványosabb állatkertje lesz.

Több szempontból is rendhagyónak nevezte az állatkertben folyó beruházásokat Porga Gyula, Veszprém polgármestere. Rámutatott, a tavaly óta zajló ZooEvolúció projekt az állatkert történetének legnagyobb volumenű fejlesztése. Hozzátette, a fókák és a pingvinek is újdonságnak számítanak, mert ilyen állatfajokat eddig még nem láthattak a Veszprémi Állatkert látogatói.

A borjúfókák víz alatti életét a közönség egy 320 köbméteres medence üvegfalán keresztül is megtekintheti, a parton pedig látványetetéseket mutatnak majd be a négy borjúfókával: a Németországból érkezett Lilivel és Robival, a Franciaországból jött Pierre-rel, valamint a Szegedről átszállított Katival.

A pápaszemes pingvinek 90 köbméteres medencében láthatók, de a parton búvó- és költőhelyeket is kialakítottak számukra, hogy szaporodhassanak. A 16 pingvin angol és francia állatkertekből került Veszprémbe fajkoordinátori javaslatra.

Az állatkertben az Európai Unió által nyújtott 481,2 millió forintos támogatással és 718,8 millió forint központi kormányzati támogatással 1,2 milliárd forintból valósulnak meg fejlesztések, amelyeknek részei a most átadott vizes élővilágot bemutató látványmedencék és építmények is. Korábban a projekt részeként adták át az elefántházat és az orrszarvúházat az azokhoz kapcsolódó kifutóegyüttesekkel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni