Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. November 22. 00:00, szombat | Helyi

Átadták az ösztöndíjakat

Átadták az ösztöndíjakat

Tíz edutusos fiatal nyerte el a Tatabánya Városi Ösztöndíjat és további hat műszaki hallgatót díjazott az AGC a 2014/2015-ös tanév első félévében

Az erről szóló okleveleket Schmidt Csaba polgármester és Gíber Mihály, az AGC Glass Europe Kft. Tatabánya HR igazgatója adta át a tanulóknak az Edutus Főiskolán. A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából szervezett programsorozat ünnepélyes plenáris ülésén Boda Dorottya Luca, Bozsó Dávid János, Fitos Katalin, Kovács Dávid, Márton József János, Marton Péter Máté, Némethné Hordós Nóra, Papp Enikő, Radvánszki Gergő és Szomolya Márk első éves hallgató vehette át a Városi Ösztöndíj elnyerését igazoló oklevelet városunk polgármesterétől. Az ösztöndíj mértéke havi 27 ezer forint.

Schmidt Csaba köszöntőjében felidézte, Széchenyi István a tudomány támogatására tett nemes gesztusával, egy évi jövedelmének felajánlásával egy olyan mozgalmat kezdeményezett, amely hatására elindult a reformkor pezsgő kulturális és szellemi élete, sok nagyszerű kezdeményezést és nagyon sok ipari fejlesztést lehetővé téve.

- Amilyen nagy technikai és technológiai fejlődés volt a 19. században, ugyanilyen jelentős kihívások vannak ma a 21. században is előttünk: hogyan tudunk a rendelkezésünkre álló technológiákkal a leghatékonyabban terméket előállítani. Számtalan tudományterületen van lehetőség kutatásra, fejlesztésre, de ami nagyon fontos, és talán a 20. században nem jellemezte a magyar tudományt, az az, hogy arra kell koncentrálnunk, hogy olyan fejlesztéseket indítsunk el, amelyeknek valódi gyakorlati haszna is van. Az Edutus Főiskola rendkívül aktív párbeszédet folytat a helyi vállalatokkal, az ipar képviselőivel, tulajdonképpen egy nyitott labor koncepciót valósított meg a lézerlabor beruházással, ahol az ipar számára konkrét munkák elvégzésére is van lehetőség. Ez az aktív párbeszéd teszi lehetővé, hogy a 21. században ugyanolyan sikeresek legyünk a tudomány területén, mint amilyen sikeresek voltunk a 19. században. De ahhoz, hogy mindezt elérjük, szükség van lelkes tanulókra, akik a tudomány irányába is nyitottak. Azt kívánom a jelenlévőknek, hogy érezzenek rá a kutatásnak, a tudománynak az ízére, legyen ez a hivatásuk, legyen ez a hobbijuk, és legyen ez a munkájuk is, mert azok az igazán sikeres és boldog emberek, akik hivatásuknak a saját hobbijukat tudják választani – zárta beszédét a polgármester.

Az autóüvegeket gyártó, japán tulajdonú AGC Glass Unlimited vállalati ösztöndíj program az Edutus Főiskola műszaki és gazdasági alapképzéseinek legtehetségesebb hallgatóinak támogatására nyújt lehetőséget, illetve arra, hogy a tanulmányok befejezését követően – ha erre, az ösztöndíjat folyósító cég is igényt tart – az AGC-nél, eltérő esetben a régió vállalatainál helyezkedjenek el.

A hat díjazott fél éven át fejenként havi 30 ezer forint ösztöndíjban részesül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya