Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Április 19. 00:00, vasárnap | Helyi

Az adótartozás elévülésének alapvető szabályai

Az adótartozás elévülésének alapvető szabályai

Az adó megállapításához való jog annak a naptári évnek az utolsó napjától számított 5 év elteltével évül el, amelyben az adóról a bevallást be kellett volna nyújtani, illetve az adót meg kellett volna fizetni.

Az adótartozás végrehajtásához való jog pedig annak a naptári évnek az utolsó napjától számított 5 év elteltével évül el, amelyben esedékessé válik. Amennyiben az adóhivatal végrehajtási eljárást folytatott az adózó ellen, az elévülés 6 hónappal meghosszabbodik.

Az elévülés várható idejét meghosszabbíthatja a végrehajtási eljárás szünetelése (fizetési kedvezmény, részletfizetés időtartama) és a végrehajtás felfüggesztése, az ingatlanra bejegyzett jelzálogjog időtartama, illetve a felszámolási eljárás, valamint a bevallás késedelmes benyújtása.
Részletfizetés, fizetési halasztás esetén az elévülés nyugvása addig tart, ameddig az adózó a határozatban szereplő részleteket teljesíti, határidőre megfizeti (pl. végrehajtáson lévő adózónál 12 havi részlet esetén az évülés ideje: 5 év+6 hónap+12 hónap).
Jelzálogjognak az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzése miatt a tartozás mindaddig nem évül el, ameddig a jelzálogjog az ingatlant terheli.
Elhunyt adózó ügyében az adózó halálának napjától a hagyatéki eljárást lezáró döntés jogerőre emelkedésének napjáig nyugszik az évülés.
Az elévülés megszakad, ha az adózó ellen felszámolási eljárás indul, illetve ha az adóbevallást késedelmesen nyújtja be. A felszámolási eljárás befejezéséről hozott döntés jogerőre emelkedésének napját követő naptól, illetve a bevallás benyújtásának napját követő naptól az elévülés újra kezdődik.
Ha az adó, a bírság és a jogosulatlanul igénybe vett költségvetési támogatás végrehajtásához való jog elévült, a tartozást terhelő késedelmi pótlékot is évültnek kell tekinteni. Az évülés számítása minden adózó esetében személyre szabott, a fent leírt tényezők meglétét, hatását vizsgálni kell.
A NAV hátralékkezelési és végrehajtási osztályai folyamatosan törekednek végrehajtási cselekmények (inkasszó, jövedelem letiltás, gépjármű – vagy ingatlan foglalás, egyéb ingóság lefoglalása) útján az adózók tartozásának behajtására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya