Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Április 25. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az országot is fékezi az informatikusok hiánya

Az országot is fékezi az informatikusok hiánya

Minden évben nő a betöltetlen informatikai álláshelyek száma, ami korlátot jelent a gazdaság bővülésében - írja a Népszabadság. A hazai GDP 12 százalékát előállító cégeket tömörítő Informatikai Vállalkozások Szövetsége szerint, ha be tudnák tölteni azt a tízezer munkahelyet, amelyet az ágazatban 2013-ban regisztráltak, az 120 milliárd forinttal növelné a bruttó hazai terméket. Tizenötezer új informatikai munkahely létrehozása pedig már 1 százalékos GDP-növekedést eredményezne.

Az ingyenes nyelvtanfolyam, a fitneszbérlet s az egyéb céges juttatások ma már önmagukban nem vonzók az informatikai mérnökök számára. Olyan súlyos munkaerőhiány van ugyanis a magyar IT-piacon, hogy az álláskeresők nagy többsége nyugodtan válogathat a cégek között a szerint, hogy mennyire egyedi a látásmód, vagy mennyire szabad a munkastílus. A fizetés másodlagos, a jól képzett mérnökök pénzbeli igényeit mindenütt kielégítik.

Az informatikai cégek exportbevétele az idén már meg fogja közelíteni a 300 milliárd forintot a becslések szerint, a szakmai szervezet adatai szerint 59 olyan vállalat volt 2012-ben, amelynek szoftverexportból származó bevétele meghaladta az évi százmillió forintot. Vagyis az informatikai képzés mennyisége és színvonala mára fontos makrogazdasági tényező lett.

Fejlesztőként junior pozícióban nettó 180 ezer forint körül indulnak a havi fizetések a fővárosban, a plafon pedig szinte a csillagos ég, az egymilliós fizetések egyáltalán nem számítanak extrémnek. Igaz, ennyi pénzt már tényleg csak a kivételes képességű programozók kaphatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.