Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Augusztus 28. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ebola: kiadták az ukázt a magyar kórházaknak a kormányhivatalok

Ebola: kiadták az ukázt a magyar kórházaknak a kormányhivatalok

A kormányhivatalok körlevele szerint minden magyar kórház köteles ebolacsomagot beszerezni. Azzal kapcsolatban is eligazították az intézményeket, hogy miként kezeljék az ebolás betegeket, valamint az esetleges halottakat.

'Ebolacsomag' beszerzésére utasították a kórházakat a kormányhivatalok, bár az ÁNTSZ szerint továbbra sincs járványveszély Magyarországon – írta a szerdai Népszabadság.

A kórházak sürgősségi és fertőzőosztályainak előírt csomag része a vízhatlan orvosi köpeny, az egyszer használatos gumicsizma, a cipővédő, a szem- és arcvédő maszk, a sebészi maszk, illetve a helyiségek és vizsgálóeszközök megfelelő fertőtlenítéséhez szükséges szerek. Ezeknek az eszközöknek a beszerzését a mentőknek és az alapellátóknak is előírják.

A kormányhivatalok speciális szabályokat állítottak fel a kórházak számára a betegek kezelésére, az esetleges halottak elszállítására.

A kormányhivatalok körlevele szerint az ebolás betegeket egyágyas, külön fürdővel ellátott szobákban kell elhelyezni, naplót kell vezetni a kórterembe lépőkről, akiknek speciális védőöltözéket kell viselniük. A vizsgálatokat alapos helyiség- és eszközfertőtlenítésnek kell követnie.

Ami az ebolában elhunytakat illeti: a holttestszállítóknak vízhatlan köpenyt, dupla kesztyűt, maszkot, szemvédőt kell húzniuk, a halottat pedig dupla zsákban kell elhelyezni, és a zsák külső felületét is fertőtleníteni kell.

Az elrendeltek betartása több százezer forintos többletkiadást jelent az egészségügyi intézményeknek.

A cikk szerint nagyon kicsi az esélye, hogy a vérzésesláz-járvány eljusson Magyarországra. A magyar kórházak ebolacsomaggal való felszerelése a kockázatok mérséklését, a lakosság biztonságát szolgálja – közölték járványügyi szakemberek.

A Veszprém megyei kórház a megyei tisztiorvos által ajánlott minimumcsomagot rendelte meg – mondta Rácz Jenő, az intézmény főigazgatója. A tételek várhatóan két hét múlva érkeznek meg a veszprémi kórházba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.