Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Április 23. 09:09, szerda | Helyi

Elindult a társasházak felújítása

Elindult a társasházak felújítása

A dr. Vitális István utca 2-10. szám alatti társasház felújításával kezdetét vette a Kertvárosi lakótelep szociális célú városrehabilitációját célzó beruházás - KDOP-3.1.1/D2-13-k2-2013-0001 – egyik, kiemelt eleme.

Az épületek minőségi megújítása az akcióterületen összesen 22 társasházat érint, a projektelem összköltsége meghaladja a 734 millió forintot – tudtuk meg az első ütemben zajló munkálatok helyszínén Schmidt Csaba polgármestertől. Az érintett társasházakban fűtéskorszerűsítést, és az épületek fő strukturális elemeinek felújítását is elvégzik, köztük a tető, a homlokzat, valamint a hő- és vízszigetelés is megtörténik – mondta a városvezető, majd hozzátette: ezenfelül sor kerül a homlokzati és a lépcsőházi nyílászárók cseréjére is. A munkálatok során megtörténik a lépcsőházak bejáratainak akadálymentesítése is. A most induló munkát követően a dr. Vitális István utca 19-31., 33-39., és a 32-38. számú társasházak, valamint a Verebély László utca 3-17. számú, és a Szent György utca 55-61. számú lakótömbök is megújulnak – hallhattuk Schmidt Csabától, aki kiemelte: a felújítás lényeges javulást hoz az épületek energiahatékonyságában, lévén a fűtési rendszer szabályozhatósága, a hőenergia felhasználás lakásonkénti mérése eddig nem volt megoldott. A most megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően a későbbiekben, az itt élők rezsi költsége jelentősen csökkenni fog. A társasházak a pályázat előírásainak megfelelően lettek kiválasztva, illetve szempont volt még, hogy azok a házak kerüljenek felújításra, ahol magas az önkormányzati lakások száma.

A kivitelezést a dr. Vitális István utca 2-10.-ben a Domikron Plusz Kft. végzi, várhatóan a munkálatokkal az ősz végére készülnek el. A lakók ebben az időszakban némi kellemetlenséggel kell, hogy számoljanak, de a kivitelezők törekednek a lehető leghatékonyabb munkavégzésre, amivel az érintett épületek lakóit nem zavarják.

A márciustól új helyszínen – Szent György utca 43. alatt - működő TJ ESZI Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ, szintén a projekt keretén belül megújult környezetben várja a lakosokat. A nagyobb iroda új lehetőségeket tesz lehetővé.

A szervezet a korábbi tevékenységei mellett, már a kertvárosi irodában is lehetőség biztosít az adósságkezelési programban való részvételre, így nem kell az ügyfeleknek a városközpontba utazniuk. Ezen kívül elindítja Munka-Kör Tréningjét is, ahol az akcióterületen élő aktív korú, nem foglalkoztatott személyeknek tanítanak álláskeresési technikákat és internetes álláskeresést biztosítanak.

A beruházás jellegű fejlesztéseket kiegészítő programok keretében az Agora Nonprofit Kft. lakótelepi Klubot működtet, ahol a lakosság megfogalmazhatja véleményét és ötleteit a lakótelep életével kapcsolatban. A már megvalósult és folyamatosan zajló programok mellett (graffiti verseny, sakkszakkör, retromozi, sárkovácsolás), olyan új programok indulnak el a tavasz kezdetével, amelyekkel minden korosztály számára szeretnének színvonalas szórakoztatás biztosítani. Ilyen programok lesznek a nótásestek és a különböző sportversenyek.

Az Utcai Szociális Segítők Egyesülete a munkaerő-piaci beilleszkedést és az önálló életvitelre való képesség kialakítását segíti soft programjaival. A Kortárs Mediátor Programjában és a Contra nevű programjában a lakótelepen élő fiatalokra koncentrál, ahol a programok célja a fiataloknak történő tanácsadás és az iskolai erőszak megelőzése. Az USZSE krízisvonalat is működtet, ami éjjel-nappal hívható (34/511-028). A telefonnál szociális munkások fogadják a hívásokat és a bajba került embereknek próbálnak segítséget nyújtani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya