Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Január 29. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Forintosítás: Így használja fel a nyereséget az MNB

Forintosítás: Így használja fel a nyereséget az MNB

A devizahitelek forintosítása nyomán a jegybanknak mintegy 136 milliárd forintos nyeresége keletkezett, ebből 100 milliárd forintot a jövő éveket terhelő esetleges veszteségekre fordít, a fennmaradó összeggel a tervek szerint az eredménytartalékot emeli meg - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Az MNB válaszában kitér arra: a jegybanktörvény pontosan meghatározza a Magyar Nemzeti Bank feladatait, ezen belül egyértelműen szabályozza a jegybank kapcsolatát az államháztartással. 'A jegybank nyeresége a közösség pénze, amelyet a jegybank közösségi célokra fordít, s amelyből közösségi vagyont épít' - közölték. Kitérnek arra, hogy a jogszabály alapján a jegybank tárgyévi eredménye az eredménytartalék növelésére, a kiegyenlítési tartalékok negatív összegével kapcsolatos esetleges állami feltöltési kötelezettség ellentételezésére és osztalékfizetésre egyaránt felhasználható.

A jegybanki függetlenségből következően a tárgyévi eredmény felhasználásáról az Európai Központi Bank (EKB) előírásának megfelelően az MNB igazgatósága dönt.

A monetáris finanszírozás tilalmára tekintettel az osztalékfizetésen kívül a jegybanknak nincs jogszerű lehetősége állami feladatok közvetlen finanszírozására, illetőleg a központi kormányzati szervek, regionális vagy helyi közigazgatási szervek részére hitel nyújtására, továbbá ezektől közvetlenül adósság-finanszírozó instrumentumokat vásárolni - hívta fel a figyelmet az MNB.

A válaszban jelezték azt is, hogy az MNB potenciális osztalékfizetése költségvetési felhasználásának lehetőségét jelentősen korlátozza a jegybanki eredmény költségvetési elszámolásával kapcsolatos európai uniós előírások aszimmetriája. Eszerint ugyanis míg a realizált árfolyameredményből származó osztalék befizetése nem csökkentené az eredményszemléletű költségvetési hiányt, addig, ha a jegybank a jövőben veszteséges lenne - és azt nem fedezné az eredménytartalék - , akkor a költségvetésnek térítési kötelezettsége keletkezne, ami viszont a költségvetési hiány emelkedésével járna együtt.

Az MNB ezért az elsődleges céljának veszélyeztetése nélkül mindent megtesz annak érdekében, hogy a következő években esetleg jegybanki veszteségre ne kelljen költségvetési forrásokat fordítani, erre szolgál például az, hogy a jegybank 2014-es eredményének jelentős részét a későbbi évek esetleges veszteségének fedezésére szolgáló eredménytartalékba helyezi - közölte a jegybank.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.