Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Október 22. 19:12, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Internetadó - a magánszemélyek 700 forintot fizethetnek,a cégek jóval többet?

Internetadó - a magánszemélyek 700 forintot fizethetnek,a cégek jóval többet?

Benyújtotta a jövő évi adótörvényeket az Országgyűlésnek a kormány. Nagy meglepetést váltott ki az internetadó mértéke. A távközlési adó hatályát kiterjeszti a kormány az internet-szolgáltatásra, minthogy a telefonálás és az üzenetküldés ma már sok esetben az interneten keresztül történik. Minden megkezdett gigabájt letöltés, streamelés után 150 forintot kell majd fizetni. A Gazdasági Rádió úgy tudja, hogy a magyarországi összes letöltés másodpercenként 20 gigabyte.

Az MTI információi szerint az adó összege havonta magánszemélyek után legfeljebb 700 forint lehet, míg cégek esetében 5000 forint. Varga Mihály este a Magyar televízióban próbálta csitítani az ezzel kapcsolatos aggodalmakat. Azt mondta, az internetadót nem az előfizetők fogják megfizetni. Bízik abban, hogy a szolgáltatók a verseny miatt nem tudják majd továbbhárítani az új adót a fogyasztókra. Arra a felvetésre, hogy miért az adatforgalom után vetik ki az új közterhet, azt felelte, hogy 'valamihez viszonyítani kell az adó mértékét'.

A távközlési szolgáltatóknak jelenleg magánszemélyek után 2 forintot, üzleti előfizetők esetében 3 forintot kell fizetniük hívásonként és megkezdett percenként. A küldött üzenetek - szöveges és multimédiás - adója magánszemélyeknél 2 forint, nem magánszemély előfizetőknél pedig 3 forint.

Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára keddi online sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormány 20 milliárd forint pluszbevételre számít a távközlési adó kiterjesztéséből.

Varga Mihály azt is közölte, a kormány célja továbbra is az egyszámjegyű társasági adó bevezetése. Hozzátette: a növekedés ellenére még nincs olyan szinten a magyar gazdaság, hogy ezt már jövőre bevezethessék. Ugyanakkor a felsőoktatási intézményeket támogató cégek is élhetnek majd a már korábban bevezetett társasági adóalap kedvezménnyel.

Varga Mihály azt is közölte: jövőre még nem lesz egyszámjegyű az szja, de a lépés szerepel a kormány tervei között, a vállalkozások adózása pedig nem változik jövőre. Az általános forgalmi adó mértéke sem módosul, a szarvasmarha, juh és kecske húsának áfája viszont a sertéséhez hasonlóan 5 százalékra csökken. A különadók megmaradnak, érintik majd a befektetési alapokat is, és mint ahogy hallhatták a távközlési adót pedig kiterjesztik az internetszolgáltatásokra. A bankadót érintő kérdésre azt válaszolta Varga Mihály, a kormány hosszabb távú elképzelése szerint a bankadóból kedvezményt biztosítanának annak a banknak, amely bővíti hitelezését, a magasabb beruházások érdekében. A kormány adókedvezménnyel ösztönözné a házasságkötést, ezért a fiatal párok havi 5 ezer forintos adókedvezményt kapnak a házasságkötést követő két évben, 2016-tól 2019-ig pedig több lépcsőben kétszeresére emelkedik a gyermekenkénti adókedvezmény.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.