Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Szeptember 23. 15:10, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Kamatdöntés - Az MNB döntése megfelelt az elemzők várakozásainak

Kamatdöntés - Az MNB döntése megfelelt az elemzők várakozásainak

A várakozásoknak megfelelően, 2,10 százalékon tartotta az irányadó rátát a magyar jegybank, miután júliusban befejeződött a kamatcsökkentési ciklus - mondták az MTI által megkérdezett elemzők.

Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfoliómenedzsere kiemelte: az MNB döntése megfelelt a piaci várakozásoknak, az elmúlt hónap során nem kaptak a döntéshozók olyan újabb információt, amely a jegybankot a júliusi kamatvágási ciklus végéről szóló kommunikációjának újragondolására késztette volna. Az infláció a várakozásoknak megfelelően emelkedni kezdett augusztusban, de a jelenlegi folyamatok nem utalnak arra, hogy belátható időn belül veszélybe kerülne a jegybanki inflációs cél.
A globális szintéren az elmúlt hónapokban ismét az infláció lassulása tapasztalható, jelentősen csökkennek a nyersanyagárak, a dezinflációs hatás a régióban az eurózónás folyamatok miatt különösen jelentős - tette hozzá.
Kifejtette: az infláció lassulása mellett a növekedésben is látni megtorpanásra utaló jeleket, az Egyesült Államokon kívül az összes jelentősebb gazdasági régió esetében inkább romlást lehet tapasztalni. A környező országok jegybankjai hosszabb kivárás után újabb enyhítési hullámba kezdtek.
A feltörekvő piaci hangulat szeptemberben romlásnak indult, erősödtek az amerikai kamatemelési várakozások és Kínából is gyengébb adatok érkeztek, azonban Magyarországon és a régióban inkább az Európai Központi Bank enyhítő intézkedéseivel kapcsolatos várakozások dominálnak. A devizahitelek átváltásával kapcsolatos félelmek is oldódtak a piacon, hiszen úgy tűnik, az MNB, a devizatartalékok terhére, rendelkezésre áll majd a konverziónál - elemezte.
Bebesy Dániel rámutatott: jó esély van arra, hogy a jelenlegi helyzet tartósan fennmarad, s az is elképzelhető, hogy a gyengébb globális növekedési adatok és a dollár hirtelen erősödése miatt az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed-del kapcsolatos kamatemelési várakozások mérséklődnek majd, ami újabb érv lehet az alapkamat tartósan alacsony szinten való tartása mellett.
Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint a várakozásoknak megfelelően, tartotta az irányadó rátát a magyar jegybank, s az MNB előrejelzése szerint tartósan laza vagy alacsony kamatkondíciókkal is elérhető az inflációs cél az előrejelzési horizont második felében.
Megjegyezte: az MNB a legutóbbi, júniusi előrejelzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy az import révén Magyarországon is ható infláció - szaknyelven az importált infláció - a vártnál alacsonyabb volt, a kockázati mutatók javultak, az árfolyam erősödött. A reálgazdaságban a vártnál gyorsabb növekedést, élénkülő beruházást és fogyasztást láttak, kiugró foglalkoztatási létszámbővüléssel.
Az MNB júniusi prognózisa szerint 2016-ra teljesül a 3 százalékos inflációs cél. Nyáron 2014-re 2,9 százalékos, 2015-re 2,5 százalékos GDP növekedést valószínűsített az MNB, 0 százalékos inflációval számolva idén és 2,5 százalékkal a jövő évre.
Kiss Mónika arra számít, hogy a szeptemberi jelentés a korábbiakhoz hasonlóan kiemeli majd a külső alacsony inflációs környezetet és a kedvező munkaerő-piaci kondíciókat. Minden bizonnyal a 2014-es GDP növekedési előrejelzést is emeli majd az MNB. Ugyanakkor marginális emelés a 2014-es és 2015-ös inflációs számban is elképzelhető a lassan, de növekedésnek induló belső fogyasztás és reálbér-emelkedés következményeképpen - mondta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.