Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Május 05. 09:17, kedd | Helyi

Kézhigiénés Világnap 2015. május 5.

Kézhigiénés Világnap 2015. május 5.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a „Tiszta betegellátás, biztonságosabb betegellátás” (Clean Care is Safer Care) program keretében 2009-ben a kézhigiéne globális fejlesztése érdekében hirdette meg a „Ments életeket: Moss kezet!” (Save Lifes: Clean Your Hands) szlogenű kampányát.
A „Kézhigiénés Világnap” alkalmából évente tudományos ülés megrendezésére kerül sor. A WHO 2011. évi „Nemzeti Kézhigiénés Kampány” nyitórendezvényén Pittet professzor úr, a WHO kézhigiénés kampányának kidolgozója, Semmelweis Ignác munkásságának korszakalkotó, elévülhetetlen érdemeit méltatva utalt a napjainkban is kiemelkedően fontos aktualitására.
Semmelweis Ignác már a XIX. század közepén felfedezte, hogy mennyire fontos a gyógyító munkában a kézmosás. Észrevette, hogy a gyermekágyi lázat az orvosok és orvostanhallgatók okozták azzal, hogy boncolás után mentek át a szülészeti osztályra és ott fertőtlenítés nélküli kézzel vizsgálták a várandós nőket. Azóta a modern orvostudomány alapkövetelménye a gyógyító munkában a kézfertőtlenítés!

Közismert tény, hogy az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének egyik legfontosabb és legolcsóbb eszköze a megfelelő antimikrobiális spektrummal rendelkező kézfertőtlenítő szer alkalmazásával és a megfelelő technikával végrehajtott kézfertőtlenítés.

A WHO a kézhigiéne fejlesztésére minden évben úgynevezett kampányfeladatokat hirdet meg. A kézhigiénés kampányfeladatok részét képezi a betegellátó intézmények személyzetének oktatása is. További igen fontos feladat a betegek és a látogatók felvilágosítása és a figyelem különböző eszközökkel (pl. plakátok) történő felhívása a megfelelő kézhigiéne fontosságára és a kézhigiénés módszerek megfelelő alkalmazására is.
Ez a komplex felvilágosító munka szintén hozzájárul a kórházi fertőzések visszaszorításához.
A kézhigiéne fejlesztése nem korlátozódhat a fekvőbeteg-ellátó intézményekre. A kéz által közvetített fertőzések kockázata a járóbeteg-ellátás területén, a hosszú ápolási idejű intézményekben, valamint a szociális ápolás és ellátás területén is jelentős, és így elsőbbséget kell, hogy élvezzen a megelőző intézkedések között.
A WHO ajánlást dolgozott ki a fekvőbeteg-ellátáson kívül az előbb említett szakmai területeken szükséges kézfertőtlenítési gyakorlatra is.
A kézfertőtlenítés a multirezisztens mikroorganizmusok világszerte tapasztalható terjedésének visszaszorítására is az egyik legegyszerűbb megelőzési eszköz. Ennek keretében 2014-ben a WHO meghirdette a „Moss kezet, állítsd meg a rezisztens kórokozók terjedését!” című programját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya