Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Április 19. 00:00, szombat | Helyi

Kinek nem kell szja-bevallást benyújtania?

Kinek nem kell szja-bevallást benyújtania?

A 2013-as adóévről nem kell személyijövedelemadó-bevallást benyújtania azoknak a magánszemélynek, akinek az adóévben egyáltalán nem volt bevételük vagy csak olyan bevételt szereztek, amelyet a törvény rendelkezései szerint nem kell bevallani.

Ilyenek lehetnek például:
az adómentes juttatások (pl. nyugdíj, gyes, ápolási díj),
azok a bevételek, melyeket a jövedelem kiszámítása során nem kell figyelembe venni, kivétel ez alól a kettős adózást kizáró egyezmény szerint külföldön adóztatható jövedelem, melyet a bevallás 1353-B lap 44. sorában tájékoztató adatként kell bevallani, ha más adóköteles jövedelme is volt a magánszemélynek az adóévben,
ingatlanértékesítésből származó bevétel, ha abból nem keletkezett jövedelem, (nem keletkezik jövedelem pl. akkor, ha ugyanannyiért, ill. kevesebbért adta el az ingatlant, mint amennyiért megvásárolta),
az ingóságok értékesítéséből származó bevétel, ha annak éves összege nem haladta meg a 600.000 forintot,
az ingóságok értékesítéséből származó 600.000 forintot meghaladó bevétel, ha az abból megállapított jövedelem összege az adóévben nem haladta meg a 200.000 forintot, feltéve, hogy az ingóértékesítés nem üzletszerűen történt.

Nem kell bevallást benyújtani akkor sem, ha az adóévben kizárólag egyszerűsített foglalkoztatásból származott jövedelme, és az nem haladta meg a foglalkoztatás naptári napjai száma és az adóév első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napibérként meghatározott összegének (4.510 Ft) szorzatát.

Ha mezőgazdasági őstermelőként (ideértve az átalányadózást alkalmazó mezőgazdasági kistermelőt is) - a támogatásokkal csökkentett - bevétele a 600.000 Ft-ot nem haladta meg, feltéve, hogy más bevallási kötelezettség alá eső jövedelme sem volt, akkor bevallást nem kell benyújtania.

A fenti feltételek megléte esetén is kell bevallást benyújtania, ha a 2013-as évben egyéni vállalkozó volt az adózó.

Ha a magánszemélynek a 2013-as adóévről nem kell bevallást benyújtania, de a NAV-tól bevallási csomagot kapott, azt nem kell kitöltenie.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya