Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Január 30. 09:45, péntek | Helyi
Forrás: tatabanya.hu

Közgyűlési napló

Közgyűlési napló

„Jó szerencsét emlékév”-nek nyilvánította a 2016. december 24. és 2017. október 10. közötti időszakot Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése.

A 2015. január 28-i ülésen a képviselők szavaztak az Integrált Területi Program (ITP) első verziójáról és az Ifjúmunkás út átnevezéséről is.

Jó szerencsét emlékév

1896. december 24-én az első csille szén felszínre juttatásával őseink megteremtették az alapjait a térségi bányászatnak, s fellendítették a helyi gazdaságot. Ennek is köszönhetően a dinamikusan fejlődő elődtelepülések, Alsógalla, Felsőgalla, Bánhida és Tatabánya egyesülésével 1947. október 10-én új város jött létre, a mi Tatabányánk. Ezen eseményekre emlékezve összehangolt ünnepségsorozattal kíván tisztelegni Tatabánya a városalapító ősök előtt.

A tatai szénmedence kialakulásának, városunk történetének felelevenítése és a mai lakosság lokálpatriotizmusának erősítése érdekében Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata a 2016. december 24. és 2017. október 10. közötti időszakot jubileumi évnek, „Jó szerencsét emlékév”-nek nyilvánította.

A város egészét átfogó és az itt élők minél szélesebb korosztályának bevonásával tervezett programok kialakítására, koordinálására a hagyományőrző társaságok, a városi kulturális és művelődési intézmények, továbbá a képviselőtestület tagjainak bevonásával nyolcfős szervezőbizottságot alakítanak. A szervezőbizottság elnökének Fűrészné Molnár Anikót, a Tatabányai Múzeum nyugalmazott címzetes igazgatóját kérték fel, míg a szervezőbizottság társelnöke Schmidt Csaba polgármester lett.

A rendezvénysorozat programelemeinek és a kapcsolódó ünnepi kiadványok előkészítésére a költségvetésből tízmillió forintot különít el az önkormányzat.

Az Integrált Településfejlesztési Stratégia is napirendre került

A képviselők a mostani ülésen az Integrált Területi Program (ITP) első verzióját ismerhették meg. Schmidt Csaba kiemelte: a program még nem a végleges programlistát tartalmazza, de kijelöli azokat a fő irányokat, amelyeken el kell indulni. A polgármester hangsúlyozta: minél több projektet kell bemutatni, a 13 milliárd forintos program hét évre elosztva valósítható meg. A tervezési folyamat során a szakirodák előkészítői munkát végeztek. A projektcsomagban a versenyképes helyi gazdaság további fejlesztése, a munkaerő-piaci igényekhez alkalmazkodó képzések megteremtése, városrehabilitációs fejlesztések, a távhő fejlesztése, az önkormányzati társasházak és intézmények energetikai korszerűsítése, a városi intézmények komplex energetikai korszerűsítése, a városi közutak és kerékpárutak, a városrészek közötti közúti összeköttetés fejlesztése, a természeti környezetet javító javaslatok és turisztikai fejlesztések is szerepelnek.

Új nevet kap az Ifjúmunkás út

A közgyűlés a 2014. december 18-i ülésén döntött a Ságvári Endre út átnevezéséről. A mostani ülésen az Ifjúmunkás útnak kerestek új nevet. 15 igen szavazattal és egy tartózkodás mellett végül az új, Ifjúság utca elnevezés mellett döntöttek. Az új névhasználat 2015. március 1-jén lép életbe, a házak újraszámozása nem indokolt.

A vonatkozó önkormányzati rendelet előírásának megfelelően a névváltoztatást lakossági fórum előzte meg. Molnár Tamás önkormányzati képviselő már a decemberi közgyűlést megelőzően egyeztetett az érintett lakókkal, míg Kilián Géza 2015. január 15-én tartott lakossági fórumot a körzetben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya