Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Július 23. 10:48, szerda | Helyi

Lendületben a tatabányai gazdaság

Lendületben a tatabányai gazdaság

Az elmúlt időszakban a kormány pályázati forrásokon keresztül összesen 10 milliárd forinttal járult hozzá az ipari park bővítéséhez

A kormányzati és önkormányzati támogatás mellett a tatabányai emberek képzettsége, munkaszeretete is segítette az itt működő cégek fejlesztéseinek sikeres megvalósítását. 2010 februárja és 2014 márciusa között 1500 új munkahely létesült a városban – ismertette Schmidt Csaba polgármester a Tatabányai Ipari Parkban megtartott tájékoztatóján.
A tények, a számok, a gazdasági mutatók egyértelműen igazolják, hogy nemcsak Magyarország, de Tatabánya is jobban teljesít – hangsúlyozta Schmidt Csaba. A polgármester elmondta, hogy az önkormányzat 100 hektárral megnövelte az ipari park területét, hogy segítséget nyújthasson a munkahelyteremtő cégek letelepedéséhez. A 2010-2014. időszakban több külföldi befektető választotta zöldmezős beruházása helyszínéül Tatabányát. Az ipari parkban új beruházóként telepedett le a Samsung, a Henkel, a Mivisa és a Rudolph Autóipari Kft-t.
Schmidt Csaba hangsúlyozta, hogy a Tatabányai Ipari Parkban jelen lévő vállalatok kormányzati támogatással és a város által nyújtott befektetőbarát környezet megteremtésének köszönhetően az elmúlt négy évben számos beruházást, bővítést hajtottak végre. A polgármester szólt arról, hogy a tervek szerint még az idei évben elkészül a Bridgestone új csarnoka, a több mint 15 futballpálya alapterületű komplexumban majd 2015-től kezdődik a gyártás. A csaknem 72 milliárd forintos óriási beruházás a következő években több mint 500 új munkahelyet teremt.
Az autóipari elektromos csatlakozóelemeket gyártó Delphi Automotive tavaly adta át tatabányai gyárának új, nyolcezer négyzetméteres csarnokát, amellyel közel duplájára nőtt az üzem területe. A beruházás értéke 3,4 milliárd forint volt, ehhez 686 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kapott az Új Széchenyi Tervből a vállalat. A fejlesztés után az addigi 1000 fős létszámot 1500 főre bővítették a Delphi-nél.
A japán autóüveggyárban, az AGC-ben új 8300 négyzetméter alapterületű új gyártócsarnokot avattak fel idén. A 3,5 milliárd forintos fejlesztéssel a termékek gyártási ciklusa lerövidült, és 100 új munkahely létesült, így most 730 ember dolgozik az üzemben. Kapacitásának bővítését tervezi tatabányai gyárában a Becton Dickinson. A gyár 2010-es megnyitása óta, a kezdeti százfős dolgozói létszám mára elérte az ötszázat. Az új gyártósorra, illetve egy új üzletág megnyitásához, azaz a gyógyászatban használt műanyag eszközök gyártásához, összeszereléséhez és fröccsöntéséhez 100-150 főt vesznek fel az idén. Szintén bővíti gyártókapacitását a gyógyászati segédeszközöket előállító, 1200 dolgozót foglalkoztató Coloplast. A dán vállalat az elkövetkezendő években 275 munkahely létrehozására vállalt kötelezettséget.
Schmidt Csaba külön kitért arra, hogy az önkormányzat számára kiemelt feladatunk az infrastruktúrafejlesztés az ipari parkban, ezért az azt működtető IPH Kft.-vel és a környei önkormányzattal összefogva, és a pályázati források lehetőségével is élve, 400 milliós fejlesztést valósítanak meg az ipari parkban. A polgármester elmondta, hogy a tájékoztató helyszínéül szolgáló Orgonás út – Üveggyári kereszteződésében hamarosan befejeződik a korszerű, nagy átbocsátási képességű, biztonságos körforgalmi csomópont kialakítása. Folytatódik a gyalogosok, kerékpárosok biztonságos közlekedését segítő kerékpárút és közvilágítási hálózat kialakítása. Az infrastruktúrális fejlesztések részét képezi a tatabányai új fejlesztési terület első szakaszára út- és közművek építése.
A polgármester kiemelte, hogy a város többi iparterületén is jelentős előrelépések történtek. Az amerikai tulajdonú Sanmina-SCI félmilliárd forintos beruházással bővítette termelését. A telekommunikációs berendezések iránti növekvő keresletre alapozva egy új gyártósort állítottak üzembe, valamint modernizáltak egy meglévő gyártósort, és az épületet is felújították. A speciális padlógyártás területén meghatározó Graboplast több mint 6 milliárd forintos beruházásra készül Tatabányán. A 2015-re megvalósuló fejlesztéssel a győri székhelyű vállalat olyan új technológiával készülő különleges padlóburkolókat állít elő.
Összefoglalásként elmondható, hogy a már létrejött 1500 új munkahelyen túl, a következő másfél évben újabb, a térségben élő 1000 embernek ad majd munkahelyet a Tatabányai Ipari Park– hangsúlyozta Schmidt Csaba polgármester.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya