Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2014. Október 23. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Madridban mutatkoztak be a hungarikumok

Madridban mutatkoztak be a hungarikumok

Magyar élelmiszeripari termékekkel, minőségi borokkal, valamint a kalocsai népművészeti hagyományokkal, a halasi csipkével, a Puskás örökség egyedi relikviáival és Magyarország turisztikai kínálatával ismerkedhetnek meg a látogatók mellett a szakmai sajtó képviselői, valamint a Spanyol Sommelier Szövetséggel közösen kiválasztott pohárnokok a Magyar gasztronómiai napokon Madridban - közölte a Földművelésügyi Minisztérium sajtóirodája.

Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár az esemény hivatalos megnyitóján méltatta a két népet összekötő számos dolog közül a kitűnő konyhát, a jó borokat és a hagyományos vendégszeretet.

A helyettes államtitkár a hungarikumokról szólva kiemelte Puskás Ferenc, vagy ahogyan a spanyolok is ismerik, Pancho világszerte elismert életművét, aki kilenc évig futballozott a Real Madrid 10-eseként, páratlan sikereket elérve. Elmondta, a spanyol a magyarhoz hasonlóan borívó nép. A jerez szintúgy különleges, mint a hungarikumok között található Tokaji aszú, de érdemes a magyar borkínálat egészét megismerni.

Annak ellenére, hogy Spanyolország jelentős sertéshús-exportőr, minőségi sertéshúst importál Magyarországról. A szürke ibériai félvadsertésnek (pata negra) – amiből a híres sonkafajta, a Jamon Iberico készül - létezik egy magyarországi rokona: a mangalica. Még a legkényesebb spanyol sonka ínyencek is elismerik a magyar mangalica sertésből készült termék minőségét – hangsúlyozta Szakáli István Loránd.

Beszédében kiemelte, a Hungarikumok Gyűjteménye azokat a magyarság által teremtett szellemi, kulturális és anyagi alkotásokat összesíti, amit minden magyar magénak érez és tud világszerte. Olyan válogatott értékek találhatók benne, amelyek a nemzeti összetartozás érzésének alapját adják. Egy olyan tudatosan rendszerezett gyűjtemény, amely a magyarság leleményességét, kreativitását, teremtő képességét bizonyítja, bárhol is éljenek a világon.

Az eseményt a Földművelésügyi Minisztérium, Magyarország Madridi Nagykövetsége és a Magyar Turizmus Zrt. közösen szervezte meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.