Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Március 05. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Megtalálták Ámon templomőrzőjének sírját

Megtalálták Ámon templomőrzőjének sírját

Ámon egyiptomi isten temploma őrzőjének, Amenhotepnek a sírjára bukkantak amerikai régészek Luxorban. Az egyiptomi régészeti minisztérium keddi közleménye szerint a sír valószínűleg a 18. dinasztia korából (Kr.e. 1543-1290) származik. A tárca által közzétett felvételek szerint a sírbelsőt élénk zöld és barna színű mintázattal díszítették, hieroglifák kíséretében.

'A sírbelsőn pompás életképek láthatók, amelyeket élén színekkel festettek a vakolatra. Számos életkép Amenhotepet és feleségét ábrázolja, például egy áldozati asztal előtt, az egyik festmény egy fáraó gyermeket dajkáló istennőt ábrázol és vannak életképek az akkori mindennapokról' - közölte Mamdúh ad-Damati régészeti miniszter.

A sírt egy amerikai régészcsoport fedezte fel, akik egyiptomi felügyelők egy csoportjával dolgozik a Kairótól 700 kilométerre délre fekvő Luxorban.

A templom őrzőjének végső nyughelyében azonban ismeretlen okból vandál módon kárt tettek. A t-alakú sírban szándékosan kárt tettek még az ókorban. Szándékosan eltávolították az eltemetett tevét és rangját, néhány hieroglifát és életképet valamint Ámon isten nevét - közölte Szultán Ejd, a minisztérium Felső-Egyiptomért felelős igazgatója.

Ad-Damati miniszter egy másik közleményében azt is bejelentette, hogy a Szuezi-csatorna mentén fekvő Iszmaília tartományban találtak egy fáraó pihenőházat, amely a 18. dinasztia uralkodójáé, II. Thotmeszé volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.