Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Augusztus 27. 09:02, szerda | Helyi

Monitoring és Lakossági Riasztó rendszer

Monitoring és Lakossági Riasztó rendszer

Nemsokára Monitoring és Lakosság Riasztó rendszer figyelmeztet több településen

A Monitoring és Lakossági Riasztó rendszer, röviden MoLaRi fő feladata, hogy a lakosságot minél gyorsabban tájékoztassa veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos baleset, üzemzavar esetén, és közölje a követendő magatartási formákat.

- Talán meglepő a szóhasználat,- nyilatkozta Stolczenberger Klára, megyei katasztrófavédelmi szóvivő- de tényleg közlésről van szó, hiszen a rendszer lényege éppen az, hogy a korábbi riasztórendszerekkel ellentétben képes legyen előre felvett mondatokat és élő szöveget is közvetíteni, így veszélyeztetés esetén az információ rendkívül gyorsan juthat el az állampolgárokhoz.

A MoLaRi éles üzemű működésével kapcsolatos munkálatok Nyergesújfalu, Dorog, Esztergom-kertváros, Dunaalmás és Almásfüzitő területén befejeződtek. Azért ezeken a településeken, mert a rendszert olyan veszélyes üzemek környezetébe kell telepíteni, ahol az adott üzem tevékenységéből adódóan havária helyzet esetén a lakosság gyors és hiteles tájékoztatását igénylik, így a megyében a Közép-európai Gázterminál Nyrt., a Zoltek Zrt., valamint a Richter Gedeon NyRt. Dorogi fióktelepe köré.

- A berendezések érzékelik, ha veszélyes anyag kerül a szabadba, a meteorológiai állomások az éppen aktuális időjárási körülményeknek megfelelően azonnal képesek terjedési modellt készíteni- tette hozzá a szóvivő. – Az így nyert adatok a megyei igazgatóság műveletirányítási ügyeletére futnak be, így haladéktalanul tájékoztatni lehet az embereket, megtehetők a szükséges lakosságvédelmi intézkedések, így például elzárkóztatást lehet elrendelni.

A MoLaRi rendszer részét képezik az elektronikus szirénák hangos üzemű próbái. Ezek első felvonása szeptember elsején 11 órakor lesz. A jelzések két részből állnak majd: szöveges és hangjelzésből. Először egy katasztrófariadóra felszólító jelzés és a hozzá megfelelő szirénajelzés, majd a katasztrófaveszély elmúltát közlő jelzés és a hozzá tartozó szirénaszó. Minden esetben „Figyelem, ez próba!” felhívással kezdenek majd.. A próbákra szükség van a rendszer tesztelése miatt, illetve azért is, hogy a lakosság megismerje az új típusú rendszert és tudja, hogy ha nem hangzik el a próba, akkor követni kell az elhangzó utasításokat.

A szöveges és hangjelzésekről bővebben tájékozódhatnak megyei igazgatóság honlapján, valamint a települések elektronikus felületein (honlap, facebook, kábeltévé).

Képünk illusztráció!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya