Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. November 29. 00:00, szombat | Helyi

NAV tájékoztató

NAV tájékoztató

A mögöttes felelősség szabályainak változása az új Polgári Törvénykönyv szabályai szerint

Az új Polgári Törvénykönyv (továbbiakban új Ptk.) a jogi személyek szabályozását diszpozitív alapokra helyezi, azaz a felek főszabályként eltérhetnek az új kódex rendelkezéseitől. A hatályos felelősségi szabályoktól való eltérés azonban kizárólag akkor engedhető meg, ha a felek magukra nézve szigorúbb felelősségi szabályokat állapítanak meg.

A korábban a társasági jogban található rendelkezések egy része általános – minden jogi személyre – irányadó szabállyá vált. A felelősség valamennyi cégforma, azaz a betéti társaság, illetve a közkereseti társaság tagját, illetve vezető tisztségviselőjét is terheli.

Az új Ptk. a jogi személy tagjára, illetve alapítójára vonatkozóan hasonló felelősségi szabályokat fogalmaz meg, mint korábban a gazdasági társaságokról szóló törvény (továbbiakban Gt.) a korlátolt felelősségű társaság és a részvénytársaság tagjára (részvényesére). A jogszabály a társaság megszűnését követően szankcionálja a tag tagságának ideje alatt tanúsított visszaélésszerű magatartását. Ezen rendelkezés szerint a hitelezőknek nemcsak a társaság vagyonából, hanem a mögöttes helytállásra köteles tagtól is meg kell kísérelni a követelésük kielégítését.

A jogi személy megszűnéséig az okozott kárért az alkalmazott és a tag kizárólag akkor felel a munkáltatóval, illetve a jogi személlyel egyetemlegesen, ha a kárt szándékosan okozta. A felelősség megállapítása során nincs jelentősége a jogi személyben fennálló tagi befolyás mértékének.
Az új Ptk. a korábbi szabályozáshoz képest szigorúbb felelősségi szabályokat vezetett be a vezető tisztségviselő károkozásáért, mivel a vezető tisztségviselő a céggel együtt felel, ha valakinek kárt okoz. A vezető tisztségviselők károkozása esetén tehát nincs szükség a visszaélésszerű magatartás bizonyítására, mint a társaság tagja esetében.
Az adózás rendjéről szóló törvény alapján amennyiben az esedékes adót a társaság nem fizeti meg, akkor az adó megfizetésére határozattal kötelezhető a gazdasági társaság azon tagja, illetve vezető tisztségviselője, aki törvény alapján felel a vállalkozás kötelezettségeiért. Korábban a Gt. kizárólag a betéti társaság beltagja, illetve a közkereseti társaság tagjai esetében rendelkezett a korlátlan felelősségről. Az új Ptk. azonban már azt is lehetővé teszi, hogy az adóhatóság valamennyi gazdasági társaság tagjára vagy vezető tisztségviselőjére alkalmazza a mögöttes kötelezés lehetőségét. Tekintettel arra, hogy a vezető tisztségviselőt a felróhatóság fokától függetlenül terheli a felelősség, így a hitelezőknek könnyebb lesz a mögöttes felelősség feltételeinek bizonyítása, ezért az adóhatóságnak a jövőben lehetősége lesz arra, hogy nagyobb számban kötelezze a vezető tisztségviselőket a társaság tartozásainak megfizetésére még a cég megszűnése előtt.

Továbbá a hitelezők kielégítetlen követelésük erejéig kártérítési igényt is érvényesíthetnek a cég megszűnését követően a társaság vezető tisztségviselőivel szemben, ha a vezető tisztségviselő a társaság fizetésképtelenségével fenyegető helyzet beállta után a hitelezői érdekeket nem vette figyelembe. Korábban a Gt. úgy rendelkezett, hogy külön törvény írhatja elő a vezető tisztségviselők hitelezőkkel szembeni helytállási kötelezettségét, azaz a jogalkotó az új rendelkezés elfogadásakor egységes szerkezetbe foglalta a felelősségi szabályokat.

Címkék: NAV tájékoztató

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya