Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Július 05. 00:00, vasárnap | Helyi
Forrás: ments meg egy cicát, tudatos vásárló

Kutyamelegben, tippek állattartóknak

Kutyamelegben, tippek állattartóknak

A hőség nem csak az emberek, hanem az állatok szervezetét is megviseli. Ilyenkor nem csak saját, hanem kedvencünk egészségére is jobban oda kell figyelnünk, és figyelembe kell vennünk az ő igényeit is.

Íme, hat jó tanács a legmelegebb napok átvészelésére.

Hűs hely

Nyáron a hűvös levegő fontosabb lehet négylábú barátaink számára, mint egy védelmet nyújtó kuckó, ezért gondoskodni kell arról, hogy állatunk napszaktól függetlenül bármikor be tudjon húzódni az árnyékba - udvaron ez lehet egy füves talajon lévő fa árnyéka vagy egy zöld sövény, lakásban tartott állat számára árnyékot adhat egy sötétítő függöny is.

Ivóvíz

Télen az itató befagyására kell ügyelnünk, nyáron meg arra, hogy az sose fogyjon ki, mindig legyen benne friss víz (az életet adó nedvesség hamar elpárolog, ezért nagy itató kell, és annak rendszeres töltése).

Leégés

A tűző napon tartózkodó kutya, macska is leéghet, ami elsősorban a fület, orrot, a talaj miatt a tappancsokat érintheti, ezért a sétáltatást lehetőleg ne a felforrósodott aszfalton, hanem a füves talajon végezzük,kora reggel és késő esti időszakban.

Szállítás

Kedvenceinket gyakran szállítjuk gépkocsiban. Nyáron egy-egy autóban akár ötven fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet, ezért mindig kapcsoljunk be ventillátort, az ablakokon is engedjük befújni a levegőt; ne hagyjuk az állatokat bezárva az autóban.

Hőguta esetén

Az állatok is kaphatnak hőgutát. Fokozott veszélynek vannak kitéve e tekintetben az idős, a beteg és a túlsúlyos állatok, de fiatal és egészséges kedvenceinket se tegyük ki a nagy melegnek és a tűző napsütésnek.Ha elővigyázatosságunk ellenére kedvencünkön hőguta jelentkezne, érdemes állatorvos segítségét kérve határozottan cselekednünk: az állat magas testhőmérsékletét le kell csökkenteni vizes borogatással, de vigyázat, sose locsoljuk hideg vagy jeges vízzel, a folyadékbevitelről gondoskodni kell. A hőguta gyakran halálos, így a megelőzés jelentheti az igazi megoldást.

Ismerjük fel a hőguta jeleit! A szőrbunda miatt kedvenceinknél fokozott a hőguta veszélye, a testük könnyen felmelegszik, és nem tudják izzadással hűteni a testüket, mint mi. Az erős lihegés, a nyelv és az íny szárazsága, ragadóssága, sötét vagy világos piros elszíneződése, a tántorgás, a kábultság vagy a görcsrohamok a hőguta egyértelmű jelei lehetnek. Testük hőmérséklete ilyenkor a 41 Celsius fokot is meghaladhatja!

Megerőltető testmozgás

Nagy melegben sem az emberek, sem az állatok számára nem tanácsos bármilyen megerőltető tevékenységet végezni, a szervezetnek éppen elég megbirkózni a magas hőmérséklettel. Nem csak hogy futtatni nem szabad a kutyát a déli hőségben, de még a lassú sétának sem ez a legmegfelelőbb ideje.

Vegyük komolyan a figyelmeztetéseket, és tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy kedvencünk gond nélkül átvészelhesse a forró nyári napokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya