Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Április 24. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Több új villamos érkezhet Budapestre

Több új villamos érkezhet Budapestre

Több támogatást biztosít a kormány a budapesti villamosbeszerzési projekthez, és így tízzel több, összesen 47 új villamos kerülhet a fővárosba - derül ki a Magyar Közlöny keddi számából. A Budapestre érkező új CAF villamosok közül a hosszabb, az 1-es vonalára szánt játművek száma változatlan (12) marad, a rövidebb villamosok száma nő 25-ről 35-re.

Az előzményekhez tartozik, hogy a Fővárosi Önkormányzat villamos- és trolibeszerzési tenderét a kedvezményezett Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csak késve tudta lezárni, mert a tenderből kizárt Skoda megtámadta az eredményt a Közbeszerzési Döntőbizottságnál. A jogerős eredményt végül március 3-án hirdethették ki, emiatt néhány villamos átadása 2016-ra, az új uniós költségvetési ciklusra csúszott volna át, amelyet a 2013-ban lezárult ciklus támogatásából nem fizethettek ki.

A BKK az MTI megkeresésére közölte, ez a támogatási források részleges elvesztésével járt volna, ezért megállapodtak a spanyol CAF-fal arról, hogy felgyorsítják a gyártást, cserébe a BKK lehívja a tízdarabos opciót, amelynek gyártásában már magyar ipari szerepvállalás is lehet. A kormányrendelet ehhez biztosít milliárdos nagyságrendű plusz forrást, a 23 milliós többlet önrész vállalásáról pedig a Fővárosi Közgyűlés dönt.

A forrás biztosításához a támogatási szerződés, valamint a Fővárosi Önkormányzat és a BKK közötti megállapodást is módosítani kell, ezek előkészítése a BKK tájékoztatása szerint folyamatban van.

A tavaly nyáron indított közbeszerzésen négy értékelhető ajánlat volt: a Ganz-Skoda, a spanyol CAF, a német Siemens és a svájci Stadler adott be dokumentumokat. A BKK augusztus 23-án adta ki az eljárást lezáró döntését, amely ellen a Ganz-Skoda jogorvoslati eljárást kezdeményezett; két közbeszerzési döntőbizottsági eljárás is volt a hiánypótlások és újraértékelés miatt, ez jelentős késedelmet okozott a villamosbeszerzésben.

A BKK kétféle villamost vesz: a rövidebb, 34 méteres villamosok a 3-as vonalára, valamint a 2014 tavaszától kiépülő budai fonódó villamoshálózatra, azaz a 17-es, a 19-es és a 61-es vonalára kerülnek. A nagyobb, a Combino villamosoknál is valamivel hosszabb, 56 méteres szerelvények a meghosszabbított 1-es vonalon közlekednek majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.