Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Augusztus 28. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Trócsányi: az országunkat érő kritikák elháríthatóak

Trócsányi: az országunkat érő kritikák elháríthatóak

A Magyarországot érő kritikákat - például az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban - megfelelő érveléssel el lehet hárítani - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter az MTI-nek azután, hogy előadást tartott a nagyköveteknek a háromnapos, hétfőn kezdődött külképviselet-vezetői értekezleten.

A tárcavezető úgy nyilatkozott, hogy a diplomatáknak az Igazságügyi Minisztérium nemzetközi kapcsolatokban betöltött szerepéről beszélt, amely érinti a visegrádi és a szomszédos országokkal ápolt kapcsolatokat, továbbá a nyugat-balkáni országokhoz fűződő viszonyt, hiszen az utóbbi térség államaival Magyarország együttműködik különböző igazságügyi - bírói, szakértői - képzésekben.

Trócsányi László ugyancsak kiemelte a magyar alaptörvény külföldi fogadtatását, különös tekintettel az alkotmányos identitás kérdésére. Mint mondta, az egységesülő Európában természetesen fontosak az európai értékek, 'mindazonáltal az egyes tagállamok az alkotmányos identitásukról nem mondtak le'.

Az alapszerződések is rögzítik a tagállamok nemzeti identitásának tiszteletben tartását - tette hozzá. A miniszter kifejtette: a magyar alkotmányos identitáshoz tartoznak a történelmi hagyományaink, értékeink, a család-, a nemzet-, a kultur-, az oktatás- és a szociálpolitika, valamint a tulajdonjog kérdése. Úgy vélte, amikor a nagykövetek a magyar alaptörvényről beszélnek, akkor annak alkotmányos identitását is hangsúlyozniuk kell.

A tárcavezető beszélt az uniós kérdésekről, a jogállamisági mechanizmus európai szintű szabályozásával kapcsolatos törekvésekről és az azzal szemben támasztott aggályokról. Magyarország attól tart, hogy ebben az ügyben keverednek a politikai és a jogi elemek - magyarázta. Hangoztatta: olyan viták indulhatnak meg, amelyek 'az egész Európai Uniót szétfeszíthetik', ha a jogállamisági mechanizmust 'nem kellő alapokon rögzítik'.

Trócsányi László tájékoztatása szerint előadásában kitért az Európai Ügyészség kérdésére is, amelynek célja az európai pénzügyi érdekekkel szembeni bűncselekmények üldözése lenne, de - mint mondta - itt is óvatosnak kell lenni, hiszen el kell kerülni a tagállami és az európai ügyész közötti hatásköri konfliktusokat. A miniszter beszámolt a diplomatáknak a jelenleg folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárásokról is, amelyekre 'természetesen válaszolni kell'.

Szót ejtett az Európa Tanács előtti eljárásokról is, ebben az összefüggésben az állam és az egyház kapcsolatáról, valamint a tényleges életfogytiglan ügyéről beszélt. Trócsányi László úgy fogalmazott: a kritikákat - például az igazságszolgáltatás függetlenségével vagy az Alkotmánybíróság jogkörével kapcsolatban - megfelelő érveléssel el lehet hárítani. Az évenként megtartott nagyköveti értekezleten a magyar külpolitika és Magyarország nemzetközi kapcsolatainak alakulásával foglalkoznak, értékelik az előző időszakot és megtárgyalják a következő év munkájának irányait.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumban rendezett háromnapos, hétfőn kezdődött misszióvezetői értekezleten a kormány tagjai, államtitkárai, valamint a tárca vezető tisztségviselői osztják meg gondolataikat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.