Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Július 29. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

UHT-tej-ellenőrzés: időszerű volt a minisztériumi vizsgálat elrendelése

UHT-tej-ellenőrzés: időszerű volt a minisztériumi vizsgálat elrendelése

Időszerű volt az ultra pasztőrözött (UHT) tejek ellenőrzésének pénteki minisztériumi elrendelése, régóta kérik az ágazat szereplői, hogy a kormányzat is hathatósan járuljon hozzá a piaci tisztuláshoz.

Fejtette ki ezt Lukács László agrárszakértő, a Tejtermék Tanács korábbi ügyvezető igazgatója az MTI-nek. Hozzátette: a tejtermelők azért szorgalmazták az UHT-tejek származási vizsgálatának hatósági elrendelését, mert az UHT-tej leginkább külföldről - a vélelmek alapján főként tisztességtelenül, áfa-csalással - kerül a magyar boltok polcaira és ez piaczavaró tényező a tejtermelők szerint.

A tisztességtelen piaci szereplők elleni fellépést az is indokolja, hogy - a tervek szerint - 2015-ben megszűnik az unióban a tejkvóta rendszer. Ez azt jelenti, hogy a tagállamok és a piaci szereplők lényegében annyi tejet termelnek, amennyire képesek. Ezért erre a helyzetre a magyar tejágazatnak piaci szervezettség tekintetében fel kell készülnie.

A szakember emlékeztetett: ez a munka évek óta folyik az ágazatban, de a piaci szereplők felkészültsége eltérő e tekintetben, más szinten állnak a termelők, a feldolgozók és a kereskedők is. A tejtermelők az elmúlt öt évben mintegy 200 milliárd forintot fektettek be a felkészülés érdekében a technológiai fejlesztésbe. Ennek alapján például - a hatékonyság miatt, amely az uniós élmezőnyben van - még az egyik legalacsonyabb uniós felvásárlási árral is (amely Magyarországon van) általában nyereségesen tudtak működni a múlt évben.

A feldolgozóknál viszont már más a helyzet, mivel ott jelentős befektetésekre volna szükség, amelynek támogatására ígéretet is kaptak az élelmiszeripari cégek korszerűsítését célzó pályázati forrásokból. Ezt a lehetőséget a feldolgozók már nagyon várják. A legfelkészületlenebb a kereskedelem, mivel a kereskedők nem képesek - esetleg nem is akarják - maguk közül kiszűrni a tisztességtelen piaci szereplőket.

Ez azért veszélyes, mert a várható kvótakivezetés új piaci helyzetet eredményez majd, ami a mostaninál várhatóan zavarosabb lesz eleinte. A zavaros helyzetet kihasználva pedig előreláthatólag megjelennek majd azok a cégek, amelyek rövid távú piaci érdekeik céljaira ezt ki akarják használni.

A magyar belső piac védelme érdekében azonban ezeket a szereplőket - előre, ha lehet megelőző jelleggel - ki kell szűrni, már a jelenlegi ellenőrzés is erre irányul. A mostani tejpiaci szervezettséget ugyanis 2015-ben, és az azt követő években szintén meg kell tartani, vagy inkább javítani kellene - volt az agrárszakértő véleménye.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.