Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Április 27. 17:02, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Vizsgálja a lakossági piacról kivonuló két gázszolgáltató engedélyének visszavonását az energiahivatal

Vizsgálja a lakossági piacról kivonuló két gázszolgáltató engedélyének visszavonását az energiahivatal

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a földgázellátásról szóló törvényben foglalt szabályok szerint fog eljárni a GDF Suez és az E.ON Energiaszolgáltató lakossági gázszolgáltatói engedélyének visszavonásakor; a hatályos jogszabályok alapján az ellátásbiztonság akkor is garantált, ha egy egyetemes szolgáltató kivonul a piacról - közölte a hivatal hétfőn.

A MEKH az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte: két egyetemes szolgáltató kérte a hivataltól földgáz szolgáltatói engedélyének visszavonását. A GDF Suez március 18-án beadott kérelmét április 22-én visszavonta, majd az időközben életbe lépett szabályozásnak megfelelően ismét benyújtotta. Az E.ON Energiaszolgáltató kérelme április 24-én érkezett meg a hivatalhoz.
A törvényben foglaltaknak megfelelően a MEKH az egyetemes szolgáltatói engedély visszavonását kezdeményező kérelem beérkezésétől számított 15 napon belül nyilvános felhívást intéz az engedéllyel rendelkező egyetemes szolgáltatókhoz, hogy a közzétételt követő 20 munkanapon belül nyilatkozzanak, mikortól vállalják az átadó egyetemes szolgáltató felhasználóinak ellátását.
A hivatal a felhívásra beérkező ajánlatokat értékeli, és az ellátásbiztonság szempontjai alapján választja ki a legkedvezőbbet. A mérlegelés során előnyben részesíthetik az átadó egyetemes szolgáltató teljes ellátási területének ellátására adott ajánlatot, illetve az olyan egyetemes szolgáltató ajánlatát, amelynek a működési engedélyében meghatározott ellátási területe kiterjed az átadó egyetemes szolgáltató területére - hívta fel a figyelmet a MEKH.
Ha egyetlen egyetemes szolgáltató sem ad ajánlatot, vagy a beérkező ajánlatok vizsgálata alapján az valószínűsíthető, hogy az ajánlattevők egyike sem tudja biztosítani a megfelelő földgázellátást, akkor a hivatal a körülmények mérlegelésével, az összes egyetemes szolgáltatói engedélyes közül kijelöl átvevő egyetemes szolgáltatót vagy egyetemes szolgáltatókat.
Az új szolgáltató kiválasztását követően az átadás-átvétel hónapokat vesz igénybe, a folyamatot a MEKH végig felügyeli, különös tekintettel a fogyasztók informálására - áll a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.