Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. Október 24. 10:00, hétfő | Helyi

200 évvel ezelőtt született Liszt Ferenc

200 évvel ezelőtt született Liszt Ferenc

Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóján, az életpályáját bemutató tablósorozatból nyílt kiállítás a Tatabánya Kertvárosi ÁMK Kölcsey Ferenc Általános Iskolájának Galériájában.

Zenés köszöntővel várta a kiállítás megnyitó vendégeit az Évszakok Kamarazenekarból alakult vonósnégyes, Vörös Gyula hegedűművész vezetésével.
Ünnepi beszédében a Tatabánya Kertvárosi ÁMK igazgatója, Mózes Gáborné elmondta, hogy információt szereztek arról, hogy a Balassi Intézet magajándékozza ezzel a kiállítási anyaggal az álalános iskolákat illetve az oktatási intézményeket, így került a Kölcsey Galériába a Liszt Ferenc életútját tematikusan bemutató tablósorozat. „A Kölcsey Galéria ezen kiállítása rendhagyó – mondta az igazgató asszony. Rendhagyóságát sok apró, a hagyományostól eltérő elem igazolja. Tartalmilag a legszembetűnőbb rendhagyóság, hogy a Kölcsey Galériában mindeddig a kiállító volt a művész, jelen esetben pedig a művész a tárgya a kiállításnak, mégpedig egy olyan művész, aki a zeneművészetben alkotott, a zeneművészetben tette híressé a magyarságot. A kiállítás képeit most nem a képzőművészeti alkotások technikái, tartalma, és az azokkal szoros összefüggésben lévő megjelenítési formák teszik vonzóvá, hanem az, amit a tartalmukban hordoznak, ez a világhírű zeneszerzőnk, Liszt Ferenc életútját megörökítő tablósorozat.”
A köszöntőt követően a vonósnégyes, Weiner Leó: I. Divertimentójából a Rókatáncot adta elő.
A kiállítást Magyarné Kocsis Andrea, Kertváros önkormányzati képviselője nyitotta meg. „A kiállítás célja az volt, hogy a gyerekekkel - az egyébként gazdag képzőművészeti oktatáson túl - megismertessék a zenei irányt is. Liszt év van 2011-ben és ez egy remek alkalom, ahhoz, hogy egy gyerekek által is könnyen emészthető zenei életutat, zenei módszert is megismerjenek a gyerekek. – nyilatkozott a képviselő asszony. Én azt gondolom, hogy nagyon fontos dolog büszkének lenni a nemzetünk nagyjaira. Liszt Ferenc egész élete során magyarnak vallotta magát, ezt ő nagyon fontosnak tartotta és nekünk ez jó tanulság, hogy bárhova vessen a sors, a munkánk, a szerelmünk vagy bármi, mindig legyünk arra büszkék, hogy igenis magyarok vagyunk.”
Felső kép: az Évszakok Kamarazenekarból alakult vonósnégyes
Alsó kép: Mózes Gáborné, Magyarné Kocsis Andrea
További fotók ITT megtekinthetők.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya