Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Október 20. 00:00, kedd | PR

A szabályok be nem tartása súlyos következményekkel járhat

A szabályok be nem tartása súlyos következményekkel járhat

A veszélyes áruk szállítására szigorú nemzetközi szabályok vonatkoznak.

Az ADR a Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodást jelenti. Az ADR-t a Megállapodás és a hozzá csatolt két melléklet alkotja. Az A és a B Melléklet rendelkezéseit kétévenként igazítják a tudományos, ill. technológiai fejlődéshez, amit a megállapodáshoz csatlakozott országok törvény formájában hirdetnek ki.
Minden olyan cégnek, ami veszélyes áru szállításban bármilyen formában részt vesz - akár csomagoló, feladó, szállító, raktározó vagy címzett - rendelkeznie kell a Nemzeti Közlekedési Hatóság felé bejelentett, a szállítási ágazatnak megfelelő végzettséggel rendelkező veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadóval. A közúti szállítással foglalkozókat szokták egyszerűbben ADR tanácsadónak is hívni. Feladatuk: az áruk szállítása során megjelenő kockázat minimalizálása, ezáltal a biztonság növelése, a hatósági elvárásoknak való megfelelés elősegítése, a bírságmentes szállítási tevékenység biztosítása.
Fontos azonban tudni, hogy azon vállalkozásoknak is be kell tartaniuk az ADR rájuk vonatkozó előírásait, melyek biztonsági tanácsadó kinevezésére nem kötelezettek, mert mindig mentességgel, korlátozott mennyiségben vagy engedményes mennyiségben szállítanak. Hogy mi tartozik az előbbi három fogalom hatálya alá, azt az ADR szabályai pontosan meghatározzák. Ezért mindenképpen érdemes konzultálni biztonsági tanácsadóval. Fontos még, hogy a folyamatban résztvevő munkavállalóknak részt kell venniük ADR 1.3 fejezete szerinti oktatáson, aminek megtartására a biztonsági tanácsadó jogosult. Erről bizonyítványt állít ki, és az oktatási naplót a munkáltató megőrzi, hogy szükség estén be tudja mutatni.
A szabályok be nem tartása súlyos következményekkel járhat. Az esetlegesen bekövetkező környezeti károkon, baleseteken túl nem elhanyagolható a közúti ellenőrzés esetén fizetendő bírság nagysága.

Néhány példa a büntető tételeket illetően:

– a vonatkozó csomagolási utasításnak nem megfelelő csomagoló eszköz használata 600.000 Ft
– veszélyes áru szállítása anélkül, hogy erre bármilyen jelzés vagy információ utalna 800.000 Ft
– az egy szállító egységben szállítható mennyiségi korlátozás be nem tartása 600.000 Ft
– a rakomány elhelyezésére és rögzítésére vonatkozó szabályok be nem tartása 800.000 Ft
-a járművezetőnek nincs érvényes oktatási bizonyítványa 600.000 Ft


A fenti tételeket a 156/2009.(VII.29.) Korm. rendelet tartalmazza. A bírság kiszabásánál a hatóságnak mérlegelési lehetősége nincs, a mértéket kizárólag a mulasztás mibenléte határozza meg.

Amennyiben úgy ítéli meg a fentiek alapján, hogy vállalkozásának szüksége van segítségre ebben a témakörben, akkor névjegyzékbe vett tanácsadóként teljes körű szolgáltatással állok rendelkezésre:
Rácz Éva +36 30/217-2679.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat