Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2013. Július 16. 00:00, kedd | Helyi

22. Nemzetiségi és Sörfesztivál Környén

22. Nemzetiségi és Sörfesztivál Környén

22. alkalommal rendezte meg Környe Község Önkormányzata a Nemzetiségi és Sörfesztivált

Idén július 12-e és 14-e között ismét színes, kicsiket, nagyokat egyaránt a településre csalogató programokkal várta a vendégeket. A rendezvényre hagyományosan nemcsak helyből, de Környe testvértelepüléseiről, a környékbeli községekből és városokból, valamint a határainkon túlról is érkeztek fellépők, látogatók.

22. alkalommal rendezték meg a hétvégén Környén a Nemzetiségi és Sörfesztivált, amely a három nap alatt számtalan vendéget vonzott a különböző helyszínekre, s amely évről-évre lehetőséget kínál a község szűkebb, valamint tágabb környezetében működő hagyományőrző és kulturális csoportok számára, hogy bemutatkozzanak, ízelítőt adjanak művészeti tevékenységükből, a múlt örökségeit őrző küldetésükből.
Idén majdnem 40 produkció, előadás, bemutató, illetve esemény között válogathattak a Környére látogatók. A sztárvendégek, mint Roy és Ádám, Kocsis Tibor, a Bikini, Kasza Tibor, Charlie mellett színpadra lépett – többek között – a héregi Gerecse Party, a Környei Német Nemzetiségi Dalkör, a Szivárvány Táncegyüttes, a Tardoskeddi Rozmaring Dalkör, az X-plore moderntánc-együttes, a Leányvári Német Nemzetiségi Dalkör és Tánccsoport, a Környei Mazsorett Csoport, a kömlődi Kerényi Béla Református Diakóniai Intézet lakói, a He-Mo Musical Stúdió, valamint a Szomori Német Nemzetiségi Tánccsoport.
A több mint két évtizedes múltra visszatekintő Nemzetiségi és Sörfesztiválunk méltón érdemelte ki a helyét megyénk kulturális rendezvényei körében, hiszen évről évre számos programmal várta és várja a környeieket és a településünkre látogatókat, hazalátogatókat is. Az idei programban a fellépők között megtalálhatjuk a legfiatalabb korosztályt és a legidősebbeket is, élvezhetjük az egyik legjobb magyar rock együttes előadását és ízelítőt kaphatunk felvidéki és magyarországi hagyományőrző csoportok előadásain keresztül kulturális gyökereinkből – fogalmazott megnyitó beszédében szombaton Beke László polgármester, majd – hagyományosan – korsó sörrel koccintott a színpadon Czunyiné dr. Bertalan Judit megyei kormánymegbízottal, az eseményt megtisztelő partnertelepülések, valamint a szomszédos községek polgármestereivel, döntéshozóival, a környei képviselő-testület tagjaival, intézményvezetőivel, civil szervezetek képviselőivel, így nyitva meg hivatalosan is a programot.
A rendezvény célja – hogy minden idelátogató számára maradandó élményt nyújtson ez a környei hétvége – ezúttal is megvalósult, hiszen a különböző helyszínek kínálatában szerepelt amatőr rock-együttesek koncertje, hastánc, karaoke, sörivó és sörhas szépség verseny, diszkó és tűzijátékkal színesített utcabál, horgászverseny, gulyásparti, kenuzás a tavon, gyermekműsor, arcfestés és henna, Zen Bu Kan Kempo bemutató, valamint a 25. Auerhammer János Ifjúsági Labdarúgó Kupa Tardoskedd, Felsőpatony, Kecskéd és a házigazdák csapatának részvételével. A jubileumi kupát a négy gárda közül ezúttal a Kecskéd hódította el a körmérkőzések után. Második helyen végzett a Tardoskedd, harmadikon a Környe és negyediken a Felsőpatony. Az első három helyért vívott küzdelem kiélezettségét jelzi, hogy mindhárom csapat 6 pontot szerzett, ezért az arany, ezüst és bronz besorolásnál a gólkülönbség döntött. A legjobb kapusnak járó elismerést a kupagyőztes együttes hálóőre, Grósz János szerezte meg, s a gólkirályi címet is a kecskédi csapat tagja, Jóni Attila érdemelte ki. A legjobb játékosnak a felsőpatonyi Pudmericzki János bizonyult.
A szervezők arról is gondoskodtak, hogy a távolabbról érkezők hosszabb séta nélkül tekinthessék meg a falut is: a Dotto kisvonat szombaton díjtalanul szállította a vendégeket, hogy megismertesse őket a község legfontosabb látnivalóival, intézményeivel, múltjával és jelenével.
A Nemzetiségi és Sörfesztivál programjának már 16 esztendeje része a vasárnapi szentmise, melyet a történelem viharai során kitelepített német ajkú elhunyt és élő magyarokért, s mindazokért ajánlott fel Bedy Sándor plébános, akiket a sors messzire sodort szülőföldjüktől. A már hagyományosan német nyelvű ünnepi szentmisére ezúttal Tatabányáról, Csolnokról, Kecskédről, Tarjánból, Bajról, Vértestolnáról, Várgesztesről és Vértessomlóról is érkeztek hagyományőrző csoportok.
Az oszlopok csonkasága mutatja azt a tragédiát, melyet 66 évvel ezelőtt, 1947-ben éltek át a környei sváb családok és mellettük Európa-szerte a nemzeti kisebbséghez tartozók milliói. Az egyik oszlop azoknak a környeieknek állít emléket, akiket elűztek a szülőföldjükről, a másik azoknak, akik mára környeiekké váltak, de annak idején a Felvidékről telepítették ki őket – mindez már a mise után hangzott el a római katolikus templom parkjában felállított Kitelepítési Emlékműnél, ahol az 1947-es kényszerű lakosságcsere elszenvedői előtt hajtottak fejet.
Azért is illesztjük minden évben a programok sorába ez a megemlékezést, hogy a fesztiválra hazautazó egykori kitelepítettek, illetve leszármazottaik fejet hajthassanak őseink emléke előtt, akik a törökdúlás után kerültek erre a tájra és a folyamatos háborúskodás után otthont teremtettek itt, a Vértes lábánál. Az ő munkájuk által lett élő és fejlődő településünk. De ilyenkor emlékeznek azok a mára már környeivé váltak is, akiket szintén a második világháború után űztek el szülőföldjükről, melyen családjaik akár ezer éven át éltek. Fájó érzés itt állni és emlékezni, de fontos, hogy évről évre, napról napra megtegyük. Tartozunk ezzel elődeinknek, akik átélték ezt a tragédiát, akik elszenvedték, a haza, a szülőföld elvesztését. Akik sok esetben elszenvedték a családtagok, barátok elvesztését. És tartozunk ezzel gyermekeinknek is, hogy erről a sorscsapásról ne csupán a történelemkönyvek lapjairól szerezzenek tudomást, hanem értsék meg: az ilyen embertelen és felfoghatatlan bűntett megtörtént az ő falujukban, az ő családjaikban, s hogy gondolkodás nélkül utasítsák el azt a kirekesztő magatartást, amikor valakit azért üldöznek el, mert sváb vagy éppen magyar – fogalmazott Beke László polgármester.
A Kitelepítési Emlékműnél Beke László polgármester, Pákozdi Ferenc alpolgármester, Orlovits Tímea jegyző, a környei Német Önkormányzat nevében Menoniné Pillmann Teréz elnök és Bogár Ferencné alelnök, a felvidékről Környére telepítettek képviseletében Wind Károlyné és Vanya Sándor, a környei Németek Baráti Köre és Kultúregyesülete képviseletében Stamler Dezsőné, Wéber István és Wiszt Ferenc helyezte el az emlékezés virágait mindazok előtt tisztelegve, akiket 1947-ben elszakítottak szülőföldjüktől.
1947. augusztus 27-én Környén 101 családot kényszerítettek zárt teherkocsikba, s szállítottak Németországba. Helyükre felvidékről, Csallóközből telepítettek át magyar ajkú családokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya