Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Február 11. 11:10, csütörtök | Helyi

270 millió forint adomány gyűlt össze a kárpátaljai magyaroknak

270 millió forint adomány gyűlt össze a kárpátaljai magyaroknak

Az ukrajnai háborús helyzet miatt Magyarország Kormánya és Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke egy karitatív kezdeményezést hívott életre, melynek keretein belül hazánk megyei jogú városai vállalták, hogy közvetlenül segítik a kárpátaljai településeken élő magyarokat. Ezt az összefogást köszönte meg tegnap az országházban Kövér László házelnök úr, a program fővédnöke; Majnek Antal munkácsi megyéspüspök, a Kárpátaljai Katolikus Karitász vezetője és dr. Büki György, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat képviselője.

Amint közismertté vált, hogy Ukrajnában kitört a háború, illetve hogy az ország gazdasági helyzete miatt a határon túli nemzettársaink bajba kerültek, a Megyei Jogú Városok Szövetsége felhívást intézett a nagyvárosok polgármestereihez, hogy közvetlenül segítsék a kárpátaljai testvérvárosi településeken élő magyarokat. Városunk közgyűlése készséggel csatlakozott az összefogáshoz, és 2015 májusában döntött a testvérvárosi kapcsolat megkötéséről a 2000 fős, túlnyomóan magyarlakta kárpátaljai Tiszapéterfalvával, 4 millió forint adományt biztosítva a település részére. Tatabánya Önkormányzata a tiszapéterfalvai támogatáson kívül 1 millió forinttal támogatta Beregardót és további 5 millió forintnyi támogatást nyújtott a kárpátaljai karitatív szervezeteknek.

A felhívásnak és országos összefogásnak köszönhetően összesen 270 millió forint értékű tárgyi- és pénzadomány gyűlt össze, melyek jelentős részét a szegény, beteg, egyedülálló idősekhez; fiatalokhoz és kisgyermekes családokhoz jutatták el. Ezt az összefogást köszönte meg tegnap az országházban Kövér László házelnök úr, a program fővédnöke; Majnek Antal munkácsi megyéspüspök a Kárpátaljai Katolikus Karitász vezetője és dr. Büki György, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat képviselője.
Az eseményen sor került a Megyei Jogú Városok Szövetsége, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Kárpátaljai Hitéletért Alapítvány közötti együttműködési megállapodás megkötésére is. A megállapodás értelmében a karitatív szervezetek vállalják, hogy a számukra közvetlenül eljuttatott támogatási összeget és tárgyi adományokat maradéktalanul a nélkülöző kárpátaljai gyermekek sorsának jobbra fordítására használják majd fel.

Az ünnepélyes rendezvényen részt vett Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere is, aki elmondta, hogy rendkívül büszke arra, hogy ehhez a nemes célhoz Tatabánya is a nevét adhatta, hiszen ezek, a többek között óvodák, iskolák, kulturális-, szociális- és egyházi intézményeknek szánt pénzbeli és tárgyi adományok nem csak a rászorulók mindennapjait teszik könnyebbé, hanem szorosabbra is fűzik az anyaország és a határon túli magyarság kapcsolatait.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya