Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2011. Szeptember 20. 12:55, kedd | Helyi

8. Tata és Térsége Civil Napok

8. Tata és Térsége Civil Napok

A 8. Tata és Térsége Civil Napok szeptember 16-tól 25-ig 10 napon át tart.

A pénteki megnyitó ünnepségen a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság mLezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke köszntötte
26 program több, mint ötven civil szervezet részvételével jött létre az ez évi civil fesztivál.

Harmadik éve ad otthont a programsorozatnak a Tatai Helyőrségi Klub. hiszen igen nagy szükség van a civil egyesületeknek használható közösségi terekre, befogadó intézményekre.
A 8. civil napok megnyitóján, a hagyományokat követve, ismét láthattuk az Eszperantista Képzőművészek Körének alkotásait. A képzőművész kör sajátságos módon alakult és tevékenykedik közel 20 éve.
A kör vezetője Ködmönné Janka Erzsébet, aki a Tata és Kistérsége Eszperantó Egyesület vezetője, egyben lelkes amatőr képzőművész is. Ma közel 30 fővel tevékenykednek. Tagjaik a megyében élő amatőr festők és grafikusok, de vannak közöttük hivatásos képzőművészek is. A csoport aktív tagja volt az elhunyt Krajcsirovits Henrik grafikus művész, a Tatabányai Bányász Képzőművész Kör volt vezetője, valamint Papp Albert és Rochlitz György festőművészek.
A Kör tagjainak csoportos és önálló kiállításai a Helyőrségi Klub és a város képzőművészeti életében meghatározó szerepet játszik. Rendszeres résztvevői a honvédségi kiállításoknak, és a HM képzőművészeti alkotótáborainak. A kiállításon látható képek egy része is az idei Honvéd Kulturális Egyesület által szervezett szentendrei alkotótáborban készültek. Jelen kiállításon 24 képzőművész alkotásait tekinthetik meg.

A kiállítói között találjuk az Agostyán civil szervezetek bemutatkozását a „Agostyán a Gerecse kapuja” címmel, Varga Norbert sárkányrepülős légi fotóval illusztrálva.

A civil kiállítás további alkotói pedig egy egészen más terület jeles mesterei. Ők a kézműves mesteremberek. Alkotásaik szemet gyönyörködtetőek, ugyanakkor munkáik többnyire a minden napi életben hasznosított, de egyedi jegyeket viselő használati tárgyak.
Tata és térségében évszázadok óta élnek és dolgoznak a különböző mesterségek legkiválóbb képviselői. A helyi közösségek igazán szerencsésnek érezhetik magukat, hogy ma is neves mesteremberek öregbítik településük hírnevét.
A kiállítók között köszönthetjük a Kocsi Hímzőkör munkáit, amit 2010-ben a Nemzeti Vágtán is bemutathattak, de ismételten bemutatkozott Vass Henrik a fafaragó népi iparművész aki a „Népművészet ifjú mestere” címet is birtokolja.
Láthattuk Rogovszky Zoltán Agostyánban élő tanár fafaragásait, valamint Schruff Gyula szomódi díszműkovács igényes munkáit. Mesteri munkáival nap-mint nap találkozhatnak a tataiak a város számos területén.
A 8. Tata és Térsége Civil Napok vasárnapig tartó programsorozata további színes és érdekes ismeretterjesztő előadásokkal, sport és családi rendezvényekkel várják az érdeklődőket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya