Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Október 09. 00:00, vasárnap | Helyi

A baj megelőzhető

A baj megelőzhető

Bár egyre több otthonban kezdenek el fűteni, még nem késő a hűvösebb idő beköszönte és afűtési szezon hivatalos indulása előtt szakemberrel ellenőriztetni a tüzelő-fűtőberendezéseketés az égéstermék-elvezető rendszereket. Fűtési technológiától függetlenül komoly veszélytjelenthet a készülékek nem rendeltetésszerű használata, a szabálytalan kivitelezés, illetve a
rendszeres műszaki felülvizsgálat vagy ellenőrzés elmulasztása.
A szabálytalan kivitelezés miatt az égéstermék visszaáramolhat, a tüzelő-fűtőberendezésmeghibásodhat. A zárt térbe visszajutó gázok már alacsony koncentrációban is komoly veszélytjelentenek az emberekre és a háziállatokra. A rosszul bekötött eszköz nagy eséllyel gyakrabbanelromlik, sűrűbben kell javíttatni és rövidebb idő alatt tönkremegy, így jóval több pénzbe is kerül.
Mindez megelőzhető, ha már a tervezést és ezt követően a kivitelezést is szakemberre bízzuk.
A műszaki felülvizsgálat és ellenőrzés fontos feltétele a fűtési rendszer biztonságosműködtetésének, hiszen időben kiderül, ha valamilyen karbantartási vagy javítási munkára vanszükség. Rendszeresen ellenőriztessük berendezéseinket szakemberrel és engedjük be otthonunkbaa lakossági sormunkát végző kéményseprőt.
A nem rendeltetésszerű használat következtében jelentős anyagi kárral és esetenként súlyossérülésekkel járó tűzesetek alakulhatnak ki, de nem ritka a fizikai robbanás sem. Nagyobb eséllyelrakódik le káros anyag az olyan égéstermék-elvezető rendszerben, amelyben hulladékot vagy más,
nem megfelelő tüzelőanyagot égetnek, az elzáródott kéményből pedig a mérgező anyagokvisszaáramolhatnak a lakótérbe. Ezek a veszélyforrások a megfelelő használattal teljes mértékbenkiküszöbölhetőek.
A teljes biztonság elérését segítheti a megfelelő minőségű és megbízhatóan működő szén-monoxidérzékelő, amelyet tüzelő-fűtő berendezéseink közelében célszerű elhelyezni. Mivel a szén-monoxidszíntelen és szagtalan gáz, ezért csak ezek a műszerek képesek jelezni a mérgező gáz jelenlétét.
Vásárlás előtt mindig tájékozódjunk, mely termékek megbízhatóak és kérjük szakember segítségét.

A háztartások zömében vegyes tüzelésű kazánt használnak. Általánosságban elmondható,hogy a tüzelőberendezés és az égéstermék elvezető rendszeres karbantartása szükséges, denem elégséges feltétele a kazánok biztonságos üzemeltetésének.
A legtöbb robbanás a kazánok helytelen használatából ered, hiszen a tulajdonosok nem mindigmegfelelően üzemeltetik az eszközöket és sok esetben a műszaki állapotuk sem a legmegfelelőbb.
Kazánok esetében a levegőellátás kiemelten fontos, hiszen tökéletes égés mellett a hatásfok is jobb,azaz nem érdemes megtömni a kazánt, mert attól csak a füst lesz több. Tökéletlen égés eseténelőfordulhat kazánrobbanás is, hiszen ilyenkor tökéletlen égés termékek felhalmozódása miattkialakuló nagyon erős szívóhatással előbb utóbb levegőhöz jut és kazánrobbanás következik be.
Egyéb okok is közrejátszhatnak a kazánok robbanásában, mint például egy esetleges áramszünet,aminek hatására leáll a keringető szivattyú. A modern kazánoknál ez ma már nem jelenthet gondot,hiszen egy túlnyomást szabályzó szelep biztosítani tudja az állandó és megfelelő üzemi nyomást.
Fontos, hogy minden begyújtás előtt győződjön meg arról:
 a tüzeléstechnikai berendezés és a fűtési rendszer, az előírt mértékig fel legyen töltve vízzel,de ne legyen túltöltve,
 a csapok, szelepek és egyéb nyitó-záró szerelvények, nyitott, illetve az üzemeltetésnekmegfelelő állásban legyenek,
 szivattyús fűtés esetén, rendszeres, szakember általi karbantartással gondoskodjon aszivattyú zavartalan működéséről, valamint megfelelő áramellátásáról,
 ellenőrizze a termosztát helyes beállítását, a füstből kicsapódó pára miatti kondenzáció és azebből eredő fokozott mértékű korrózió elkerülése érdekében.
A robbanásokat többnyire emberi mulasztás okozza, így a balesetek megelőzése érdekébenkiemelt figyelmet kell fordítani az alapvető szabályok betartására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya