Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. Július 04. 07:41, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

A csecsemők már 3 hónaposan felismerik az érzelmeket

A csecsemők már 3 hónaposan felismerik az érzelmeket

A tudósokat igencsak meglepték azok a friss kutatási eredmények, amelyek szerint a csecsemők már 3 hónapos korukban képesek felismerni az emberi hangban felfedezhető érzelmeket. Az agyi képalkotó eszközökkel elvégzett kísérletektől ugyan

 

A kutatók elmondták: korábban nem volt világos számukra, hogy az emberi agy pontosan mikor válik képessé arra, hogy feldolgozza és értelmezze a hangokból kiszűrődő érzelmeket. Arra azonban még csak nem is gondoltak, hogy ezzel a képességgel már 3 hónaposan rendelkezünk - írja a BBC.

A kísérletek során fMRI-vel vizsgálták, hogy a kicsik hogyan reagálnak a nevetésre, a sírásra, valamint az olyan háttérzajokra, mint például a víz csobogása vagy a játékok zaja. Az eredményekből kiderült, hogy a kicsik tisztában voltak azzal, hogy mikor hallanak emberi hangokat, és azzal is, hogy ezek a hangok milyen érzelmeket közvetítenek. Ez abból vált egyértelművé, hogy az agynak ugyanazok a régiói aktivizálódtak a csecsemőknél az egyes hangok hatására, mint a felnőtteknél.

A kutatók ugyanakkor azt is elmondták, hogy a vizsgálatokat a jövőben arra is szeretnék felhasználni, hogy kideríthessék, mi a különbség az autista és az egészséges gyerekek agyi fejlődése között - hiszen az autista gyerekek egyik ismérve az, hogy alacsony az érzelmi intelligenciájuk.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: undefined

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.