Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. Szeptember 15. 12:54, csütörtök | Helyi önkormányzati
Forrás: Salamon Gy.

A hulladékgazdálkodásról Szákszenden

A hulladékgazdálkodásról Szákszenden

Kadlecsik Zoltán evangélikus lelkész rövid bemutatkozásával kezdődött a szákszendi képviselők szerdai ülése.

A lelkész augusztus 1-jétől látja el szolgálatát, s mint mondta, szeretne a közösség aktív részese és mozgatórugója lenni, s bízik benne, hogy a helyiekben partnert talál a kezdeményezéseihez. László Kálmán polgármester reményét fejezte ki, hogy jól érzi magát a községben, s azt kívánta, hogy tervei, elképzelései – mindenki örömére és megelégedettségére – váljanak valóra.

A folytatásban szó szerint szemétkérdés került terítékre, Kovács Miklós, a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás projektirodájának vezetője számolt be az eddigi eredményekről, s a tervekről. Mint ismert, a 168 település alkotta társulás pályázati támogatással rekultivációs projektet indított el, a 83-ból két lerakó, összességében 90 millió forintos rekultivációja Szákszend területén valósul meg.
A tájékoztató során elhangzott, hogy ezek készültsége már 80%-os, a füvesítés és a monitoring kutak kiépítése van már csak hátra. A teljes projektzárást 2012 végére tervezik. László Kálmán kérdésére az irodavezető megerősítette: az átadás után a terület rendben tartása, a monitoring kutak üzemeltetési költségei, összességében évi 200 ezer forint kiadás 5 évig az önkormányzatot terheli. Kovács Miklós ugyanakkor azt is hozzátette: keresik a lehetőséget, miként lehetne a helyhatóságok számára forrást találni ezekre a költségekre.
A napirend tárgyalása során a hulladékégetés kérdése is felmerült, hiszen közismert, hogy a lerakók többsége egyszer betelik, ráadásul a közszolgáltatási díj csökkentése érdekében egy erőmű létrehozása a legcélravezetőbb. Kovács Miklós Németország példáját említette, ahol például a 8 KJ hőérték feletti hulladék nem is helyezhető el lerakóban.
Elhangzott, hogy a társulás 2003-as terveiben, az akkor kidolgozott pályázatában szerepelt is egy várpalotai erőmű megépítése, az ottani döntéshozók azonban végül nem támogatták. Azt követően a társulás területéről egyetlen település sem jelezte, hogy helyet biztosítana a beruházáshoz, pedig – hangzott el az ülésen – Oroszlányban is megvalósítható lett volna, ha nincs a lakossági tiltakozás.
Ha az eredeti tartalommal valósíthattuk volna meg elképzeléseinket, ma egy 20 milliárdos beruházással, a térségben megépült erőmű átadása előtt állnánk – mondta el a projektiroda vezetője, azt is hozzátéve, hogy azóta azonban változtak a feltételek, ilyen célra jelenleg nem lehet pályázati forrást találni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:46, csütörtök | Sport

Férfi kézilabda BL - Dániai vereségével kiesett a Veszprém

A Telekom Veszprém nem jutott tovább a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből, mivel 33-28-ra kikapott a dán Aalborg HB otthonában a szerdai visszavágón.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.