Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Július 10. 08:53, kedd | Helyi

A jubiláló partnerkapcsolatot ünnepelték

A jubiláló partnerkapcsolatot ünnepelték

A Tardoskedd és a falu közötti évtizedes, jubiláló partnerkapcsolatot is ünnepelték július második hétvégéjén Környén

A 27. Nemzetiségi és Sörfesztiválon ez alkalomból idén a hagyományőrző csoportok, sztárfellépők, kézműves utca, és a különböző kísérő programok mellett Tardoskedd utca is várta az érdeklődőket, és a megnyitó részeként szentesítették a felek aláírásukkal a további együttműködést megerősítő iratot. A három nap alatt több ezren érkeztek az ipari park környei területén működő Bridgestone autógumi gyár fő támogatásával megvalósult fesztiválra.
A péntek esti programok hagyományosan a fiatalokat vonzzák a sportpályára, így őket valóban ébresztőként érhette szombat reggel a Shwowischi Buam, amely idén is muzsikával hirdette Környe utcáin, hogy elérkezett a Nemzetiségi és Sörfesztivál hétvégéje. Míg tavaly egy hirtelen vihar keltett riadalmat a délutáni megnyitó előtt, addig idén szombaton és vasárnap is ragyogó napsütés kísérte a rendezvényt.
Amikor a fesztivál programjait megterveztük, fontos volt számunkra, hogy megőrizzük a több mint negyedszázados hagyományainkat, de az eddigiekhez képest van egy nagy különbség, hiszen Tardoskeddel idén 10 éves a partnerkapcsolatunk. Ennek a kapcsolatnak pedig az a legfőbb értéke, hogy bár az önkormányzatok a megállapodással, a rendezvényeikkel megadják a keretét az együttműködésnek, tartalommal a civil szervezetek, intézmények, magánszemélyek töltik meg. Mára elmondhatjuk, hogy a tardoskeddiek hozzánk hazajárnak, és amikor mi utazunk a Felvidékre, akkor mi is hazamegyünk... – fogalmazott Beke László polgármester az ünnepélyes megnyitón, melyet Halász Gabriella tardoskeddi alpolgármester, a szintén testvértelepülés, Steffenberg polgármestere, Gernot Wege, Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, a környékbeli polgármesterek és képviselők mellett dr. Fogarasi Richárd, a tatabányai gazdaságfejlesztő szervezet munkatársa is megtisztelt jelenlétével.


Ha az idei fesztivál olyan jól sikerül, mint a tardoskeddi kapcsolatunk, akkor biztos, hogy emlékezetes lesz – emelte a hagyományos sörös koccintásra korsóját a polgármester, a két nap eseményei pedig alátámasztották az elmondottakat, hiszen minden fesztiválra látogató örök élményekkel térhetett haza.
Tardoskedd és Környe kapcsolata az 1947-48-as kényszerű lakosságcseréhez köthető, amikor – a többi között – Környére is kitelepítettek tardoskeddi magyarokat. A községek kapcsolata pontosan negyedszázada elevenedett meg újra, amikor a Rozmaring Dalkör először lépett fel Környén, éppen a Nemzetiségi és Sörfesztiválon, s majd a környei dalkör is több alkalommal ellátogatott a tardoskeddi kulturális rendezvényekre. A két önkormányzat az együttműködési szerződést 2007-ben Tardoskedden foglalta írásba, s ennek megerősítését szentesítették 2008 júliusában Környén. Idén tehát a környei aláírás jubileumát ünnepelték a felek, s látták el aláírásukkal a megerősítő dokumentumot, amely – mint korábban is elhangzott, s mint Halász Gabriella alpolgármester is kiemelte – a két település számára sokkal többet jelent egy iratnál.
A cél az volt, hogy ne csak a képviselők tartsák egymással a kapcsolatot, hanem a civil szervezetek, nyugdíjasok, énekkarok, sportolók, a fiatalok is megismerjék egymást, baráti szálak szövődjenek, egyszóval, hogy összehozzák a két település lakosságát. És bátran mondhatom, ez sikerült! – fogalmazott az aláírást követően a tardoskeddi alpolgármester, aki Veres Judit hivatalvezetővel az önkormányzati képviselőknek, és mindazoknak ajándékkal kedveskedett, akik nem hagyták kihunyni a parazsat, és a kapcsolat erősítésén fáradoznak.
A környei Nő Klub is készült meglepetéssel, a hölgyek rengeteget munkálkodtak, hiszen selyemből csavart színes rózsákból készítették el másfél hónap alatt Tardoskedd címerét, amit a megnyitón Németh Lajosné és Odlerné Takács Zsuzsanna nyújtott át az alpolgármesternek.


Környén hagyomány, hogy a település érdekében ténykedőket, a különböző területeken elévülhetetlen érdemeket szerző szervezeteket, vállalkozásokat, személyeket az augusztus 20-ai ünnepségén tünteti ki az önkormányzat. A képviselők ezúttal egyetlen elismerés tekintetében úgy határoztak, hogy az átadására a fesztivál megnyitója a legméltóbb, hiszen a döntésük értelmében idén a Partnerkapcsolatok Díját Veres Judit, a tardoskeddi hivatal vezetője vehette át Beke László polgármestertől és Orlovits Tímea jegyzőtől.
Veres Judit 2010-től a tardoskeddi polgármesteri hivatal hivatalvezetője. Hivatalba állása óta támogatója, szervezője és aktív résztvevője a Környe és Tardoskedd közötti partnerkapcsolatnak. Szervezi a Környéről kiutazó csoportok fogadását, megérkezésük után mindig személyesen ellenőrzi az ellátásukat, programjaikat. Tardoskedd részéről a legaktívabb résztvevője az önkormányzatok, illetve a különböző szervezetek közötti programok szervezésének. Szinte nincs olyan partnerkapcsolati rendezvény Környén, melyen ne venne részt személyesen. A két településen csupán az elmúlt évben 15 olyan rendezvény, vagy esemény volt, melynek szervezésében, lebonyolításában aktívan részt vett. 2014 óta a két hivatalvezető javaslatára a tardoskeddi és a környei hivatal közösen rendezi meg a köztisztviselők napi kirándulását, amely nagyban hozzájárul a két település közötti baráti szálak szorosabbá fűzéséhez.
A díjátadás után a településvezetők a műemlék plébánia mellett „barátságfát”, egy, a betegségeknek, kártevőknek, időjárási viszontagságoknak ellenálló, akár ezer évig élő páfrányfenyőt ültettek el, jelképezve reményüket, hogy a partnerkapcsolat és barátságuk is még sok-sok évtizedig, évszázadig élő marad.
Idén a fesztivál sztárvendégei, a Magna Cum Laude, Republic, Miller Zoltán, Tolvai Renáta, Abba Sisters, Opitz Barbara, Jazz-telen, Vegas Show Band mellett színpadra lépett – többek között – a Vértestolnai Német Nemzetiségi Dalkör, a Német Nemzetiségi Dalkör Környe, a Tardoskeddi Rozmaring Dalkör, a Bányász Mazsorett Együttes Tatabányáról, és a szárligeti Liget Line Dance. A háromnapos rendezvény különböző helyszíneinek kínálatában szerepelt karaoke, sörhas szépség és sörivó verseny, diszkó és tűzijátékkal színesített utcabál, horgászverseny, gulyásparti, kenuzás a tavon, díjtalan arcfestés és Csiri-Biri Játéktár, Dotto vonatozás a faluban, a Tardoskedd utcában berendezett kiállítás pedig a két település 10 esztendős közös múltjából adott ízelítőt, a felvidéki borász, méhész pedig termékeikből.


Lélegzetelállító bemutatójukkal hatalmas sikert arattak a komáromi FBI Street Generation kerékpárosok, akik, miután a sportjuk miatt száműzöttekké váltak, hat esztendeje összeálltak, mert elhatározták: megértetik önmagukat és az általuk űzött utcai sportjaikat az emberekkel. Ez Környén maradéktalanul sikerült, hiszen az egyfajta utcai színház jelleggel bíró előadásukat, amit az utcai sportok, mint a parkour és TRIÁL nyelvén tolmácsoltak, folyamatos vastaps kísérte.
A Tardoskeddi Élő Hagyományok Polgári Társulás és a kézműves utca kínálatában szerepelt kosárfonás, fafaragás, csuhézás, papírfonás, szőttesek, gyöngyékszerek, betondíszek, gravírozás, lekvár, szörp és chili ínyencségek, kézműves szappanok, textiltermékek, kaktuszok és pozsgások. A tardoskeddi Oravek Gábor ismét megmutatta, milyen csodák faraghatók hétköznapi zöldségekből, gyümölcsökből, a szintén határon túlról érkezett Angie pedig immáron harmadik alkalommal színesítette a rendezvényt „görbe tükör” karikatúráival.
A Nemzetiségi és Sörfesztivál programjának pontosan 21 esztendeje része a vasárnapi szentmise, melyet július 8-án délelőtt Kutschi András plébános mutatott be, s ajánlott fel a történelem viharai során kitelepített német ajkú elhunyt és élő magyarokért, s mindazokért, akiket a sors messzire sodort szülőföldjétől.
A szentmisét koszorúzás és megemlékezés követte a Kitelepítési Emlékoszlopoknál, és annál a faragott emlékoszlopnál, melyet Buják Vince (†) tardoskeddi fafaragó, Környe díszpolgára, a Magyar Kultúra Lovagja és Csányi Gyula készített el, s melyet éppen egy esztendeje lepleztek le a templom melletti parkban.
Az 1947-es lakosságcsere súlyos tragédia volt mindenki számára, mivel nem létező problémára adott rossz választ. Ha a kitelepítésben érintett települések történelmét vizsgáljuk, megállapíthatjuk, hogy a települések lakói békében, együttműködve éltek. Így a diktatórikus politika értelmetlen döntést hozott, melynek igazi nyertese senki sem volt, vesztesei, áldozatai viszont annál többen. Soha többé nem szabad megengednünk, hogy az emberek alapvető jogai ilyen mértékbe sérüljenek, hogy bárhol, bárkit nemzeti hovatartozása okán hátrány érjen – fogalmazott a koszorúzás előtt Beke László polgármester, hangsúlyozva, hogy a kitelepítést már nem tehetjük meg nem történtté, de azért igenis felelősek vagyunk, hogy soha többé ne ismétlődjön meg...
A partnerkapcsolati jubileum alkalmából a környei Művelődési Házban július 20-áig tekinthető meg az „Ablak a világra” című, a tardoskeddi Tóth Ferenc fotóművész alkotásaiból összeállított kiállítás. A tárlat nem egy tematikát mutat be, hanem válogatást. A sarki fény varázsa, játékossága, Toscana, Velence, Island, Lofoten, Norvégia lenyűgöző tájai, Tardoskedd különböző arcai mégis egységet alkotnak. A kiállítás célja: kitárni a világ ablakát, ott egy pillanatra megállni, gondolkodni és valamilyen hatást kiváltani a látogatóból...

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya