Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2011. December 21. 19:59, szerda | Helyi

A karácsonyi időszak veszélyei

A karácsonyi időszak veszélyei

A korábbi évekhez hasonlóan idén is kiemelt figyelmet kell fordítani az ünnepek biztonságára. A lakások tűzvédelme szempontjából, kiemelt veszélyforrás a karácsonyfa.

A felelősségteljes gondolkodáshoz már az is elegendő, ha gondolunk arra is, hogy a karácsonyfa meggyulladhat. Fontos tehát, hogy meggondoltan válasszuk meg a fa helyét, továbbá, hogy a gyertyával és más gyújtóforrással megfelelően bánjunk, megőrizve az ünnep meghittségét.

Legjobb szándékunk ellenére is előfordulhat azonban tűzeset, amire valamilyen módon reagálni kell. A reagáláshoz elsősorban időben kell észlelni a tüzet. Az időben észlelt tűz hagyományos eszközökkel – mint például egy vödör víz – az esetek többségében eloltható, azonban egy karácsonyfa esetében ez általában nem elegendő. A vízzel történő oltás megkezdése előtt ne feledkezzünk meg az áramtalanításról. Amennyiben a tűzoltás szemmel láthatóan meghaladja a képességeinket, azonnal meg kell kezdeni a menekülést. Ha nem tudunk kijutni a lakásból, akkor a tűztől legtávolabbi helyiség ideiglenesen biztonságot nyújthat, de csak abban az esetben, ha nem felejtjük el menekülés közben becsukni magunk mögött az ajtókat. Ha a fa helyét rosszul választjuk meg, előfordulhat, hogy annak esetleges tüze esetén nem tudunk kimenekülni, így csapdába eshetünk. Az ablakok nyitása oxigénhez juttatja a tüzet, de egyúttal a szervezetünk számára káros füstöt és hőt kivezeti a lakásból. A karácsonyfa tűz nagyon gyorsan fejlődik, ezért a tűzoltók mielőbbi riasztása életet menthet.

Az előzőek alapján belátható, hogy egy megfelelő tűzoltó készülék beszerzése nem lehet nagy áldozat életünk és értékeink megóvása érdekében. Ezen a területen is körültekintően kell azonban eljárni, hiszen megjelentek az olcsó és gyakran használhatatlan kézi tűzoltó készülékek.
A boltokban kapható elemes füstérzékelők főként éjszaka tehetnek hasznos szolgálatot. E termékek, illetve a megfelelő tűzoltó készülékek kiválasztásához, elhelyezéséhez, érdemes kikérni szakember tanácsát.

Képünk illusztráció!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya