Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. Június 03. 15:19, péntek | Belföld
Forrás: MTI - foto Pixabay

A kormány beterjeszti a háborús veszélyhelyzeti intézkedések meghosszabbítását

A kormány beterjeszti a háborús veszélyhelyzeti intézkedések meghosszabbítását

A kormány az Országgyűlés elé terjeszti a háborús veszélyhelyzeti intézkedések meghosszabbítását - tájékoztatta a Kormányzati Tájékoztatási Központ pénteken az MTI-t.

Felidézték: az elhúzódó ukrajnai háború miatt a kormány május 25-i hatállyal háborús veszélyhelyzetet hirdetett. Ez a különleges jogrend segíti, hogy a kormány gyors és határozott döntéshozatallal, jogszabályalkotással tudjon reagálni a háború okozta biztonsági, humanitárius és gazdasági következményekre, ilyenek például a honvédelmi és rezsivédelmi intézkedések is - emelték ki.

"A kormány célja, hogy megőrizze Magyarország békéjét és biztonságát, és megvédje a magyar gazdaságot és lakosságot a háború okozta gazdasági, inflációs és energiaválság káros hatásaitól" - fogalmaztak, hozzátéve: az ezt szolgáló kormánydöntésekről, rendkívüli intézkedésekről a veszélyhelyzethez kapcsolódó külön kormányrendeletek rendelkeznek.

Emlékeztettek arra, a kormány létrehozza a rezsivédelmi alapot, amely védi a családokat az egyre jobban emelkedő energiaárak költségeitől, úgy, hogy az emelkedő kamatok és árak révén a bankok és a nagy multicégek extraprofitját ide kell befizetni. Továbbá létrejön a honvédelmi alap, amely a honvédség megerősítésének költségeit szolgálja - közölték.

"Ahogy a kormány már korábban vállalta, megvédi a családokat, a nyugdíjasokat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést az elhúzódó háborús helyzetben" - szögezték le.

A kormány most a különleges jogrendben alkotott rendeletei hatályának meghosszabbítására tesz javaslatot az Országgyűlésnek, ezzel is biztosítva az intézkedések jogszabályi erejét és felhatalmazását. A javaslat elfogadásával az Országgyűlés felhatalmazást ad a kormánynak a további intézkedésekre és rögzíti, hogy az Országgyűlés a törvényjavaslat hatálybalépéséig megalkotott, rendkívüli intézkedéseket tartalmazó kormányrendeleteket megerősíti - írták.

Ezáltal az Országgyűlés politikailag elismeri a kormánynak a háború, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárítása érdekében megtett lépéseit - olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során