Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Július 18. 15:04, kedd | Belföld
Forrás: MTI

A magyar munkavállalók stabilnak érzik munkahelyi pozíciójukat egy felmérés szerint

A magyar munkavállalók stabilnak érzik munkahelyi pozíciójukat egy felmérés szerint

Stabilnak ítélik a hazai munkavállalók saját munkaerőpiaci helyzetüket az előző év azonos időszakával összevetve: egyrészt optimistábban tekintenek a munkahelyükön belüli saját pozíciójukra, másrészt nem romlott az őket foglalkoztató cég jövőbeli fennmaradásába vetett bizalmuk - derül ki a BNP Paribas Cardif biztosító cég és a Mediánnal közös munkaerőpiaci kutatásából, amelynek eredményéről kedden közleményben tájékoztatták az MTI-t.

Az idei második negyedévben készült felmérésben a BNP Paribas Cardif Munkaerőpiaci Stabilitási Indexe 75 pontos értéket vett fel, amely a megelőző negyedévhez, valamint az előző év hasonló időszakához képest is változatlan - tájékoztattak.

Kiss Márk István, a BNP Paribas Cardif Biztosító vezérigazgatója a közleményben kiemelte: a magyar munkavállalók hangulata összességében stabilizálódni látszik. A több mint egy éve tartó folyamatos áremelkedés és a nehéz gazdasági helyzet érdemben továbbra sem befolyásolja a munkaerőpiaci folyamatokat - mutatott rá.

A válaszadók közel egyötödének a háztartása kevesebb mint egy hónapot tudna átvészelni a fő kereső állásvesztése esetén, ami a tavalyi második negyedévhez képest 4 százalékpontos csökkenés. Emellett az előző negyedévben mért 27 százalékról 31 százalékra emelkedett azok aránya, akik legfeljebb 3 hónapot bírnának ki a fő kereső munkanélkülisége esetén, míg 21-ről 17 százalékra esett azok aránya, akik akár 6 hónapot is képesek lennének átvészelni.

Az interjúalanyok 35 százaléka aggódik amiatt, hogy egy éven belül esetleg elveszítheti az állását, ez nem érdemi változás az előző negyedévhez (32 százalék), valamint az előző év második negyedévéhez (36 százalék) képest.

A pozitív tendenciával ugyanakkor kissé ellentétes, hogy az előző évi adatokkal összevetve nem változott, az előző negyedévhez képest viszont 3 ponttal csökkent a munkavállalók mostani munkahelyük fennmaradásával kapcsolatos optimista percepciója. Megegyezik a 3 évvel ezelőtti nyári időszakban mért adatokkal, amikor a COVID-járvány nagyon erősen befolyásolta a hazai munkaerőpiaci hangulatot.

A BNP Paribas Cardif Biztosító a Mediánnal közösen 2014-ben alkotta meg az indexet, amely azt méri, mennyire stabil a munkaerőpiac a munkavállalók szemszögéből. Az index 1200 fő személyes megkérdezésén alapul, a minta életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentálja a felnőtt magyar népességet.

Címkék: állás, munkahely

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk