Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Június 12. 07:15, kedd | Belföld
Forrás: mti

A napokban kaphatják meg a tiltott támogatást elfogadó pártok a fizetési felhívást

A napokban kaphatják meg a tiltott támogatást elfogadó pártok a fizetési felhívást

A tiltott támogatást elfogadó pártok a napokban kaphatják meg elektronikusan a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) fizetési felhívását - válaszolta a NAV az MTI kérdésére.

Az adóhivatal közölte: a törvény szerint az adóhatóság akár azonnal inkasszálhatná az érintett párt számláját, hiszen esedékes és végrehajtható a tartozás, a hivatal végrehajtási gyakorlata azonban eltér ettől az adósok javára.

Mint a Magyar Államkincstár (MÁK) hétfőn bejelentette, júliusban kezdik csökkenteni azoknak a pártoknak a költségvetési támogatását, amelyeknél az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tiltott támogatást állapított meg.

Az ÁSZ szerint a Jobbik 331,660 millió, az Együtt 9,815 millió, a Demokratikus Koalíció (DK) 8,245 millió, a Párbeszéd 7,525 millió, a Liberálisok 6,185 millió, az LMP 4,420 millió, az MSZP pedig 2,025 millió forint értékben fogadott el tiltott vagyoni hozzájárulást. A tiltott támogatás összegét eddig egyedül az MSZP fizette meg a központi költségvetésnek. A párttörvény szerint a tartozást, amennyiben azt az érintett pártok nem fizetik meg, adók módjára kell behajtani.

A NAV az MTI érdeklődésére közölte: ha más szervezet megkeresése alapján indítja a hivatal a végrehajtást, fizetési felhívást küld az érintettnek. A pártok esetében - tekintettel arra, hogy az érintettek elektronikusan kapják meg a felszólítást - majd három hetet hagynak a tartozás rendezésére, a végrehajtás csak ezt követően indul.

Amennyiben a párt az ÁSZ által megállapított összeget azonnal, és egy összegben nem tudja megfizetni, fizetéskönnyítési kérelmet nyújthat be. A szervezet fizetési halasztást, illetve - akár pótlékmentes - részletfizetést kérhet az adóhivataltól. Ezt a NAV a törvény szerint csak két feltétel együttes teljesülése esetén engedélyezheti: ha a fizetési nehézség a kérelmezőnek nem róható fel, és a tartozás későbbi megfizetése valószínűsíthető.

Az adóhivatal felhívta a figyelmet arra, hogy a kérelmet érdemes a lehető legkorábban benyújtani, mert a fizetési felszólításban előírt határidő lejártát követően - ha az adós nem rendezte valamilyen módon (akár fizetéskönnyítéssel) a tartozását - azonnal indul a végrehajtás.

Címkék: adó, fizetés, NAV, párt

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.