Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. December 01. 01:00, csütörtök | Helyi

AIDS VILÁGNAP 2011. DECEMBER 01.

AIDS VILÁGNAP 2011. DECEMBER 01.

1998 óta december elsején világszerte milliók emlékeznek meg azokról az emberekről, akik halálát HIV – fertőzés okozta.

Ez a nap alkalmat teremt arra, hogy megünnepeljük a járvány megfékezésére tett erőfeszítéseink eredményét, és megerősítsük elkötelezettségünket.
Az AIDS világnapja közelebb hozza egymáshoz a világ különböző részein élő embereket, a nemzetközi összefogás jelentőségére irányítva a figyelmet. Az AIDS világnap remek lehetőség mind az állami, mind a civil szférában dolgozók számára, hogy tudatosítsák mindenkiben a járvány jelenlegi helyzetét, a prevenció és a gyógyítás területén elért eredményeket, valamint felhívják a figyelmet a HIV – fertőzöttek és az AIDS – betegek gondozásának problémáira az egész világon.
2011. és 2015. között az AIDS világnapok fő témája: Ne legyen egyetlen új HIV – fertőzés sem, ne legyen diszkrimináció, és ne forduljon elő több AIDS-hez társuló haláleset a világon.
Az AIDS (Acquired Immuno Deficiency Syndrome) a betegség angol nevének kezdőbetűi; magyar jelentése: szerzett immunhiányos tünetegyüttes.
Az AIDS a HIV (Human Immunodeficiency Vírus- emberi immunhiányt okozó vírus) fertőzés következtében kialakuló gyógyíthatatlan fertőző betegség.
A HIV észrevétlenül, éveken át megbújik a szervezet sejtjeiben, lassan károsítja az immunrendszert és csak évek múlva jelentkeznek a betegség jellegzetes tünetei. Az immunrendszer (védekező rendszer) az idegen anyagok, kórokozók (vírusok, baktériumok) ellen védi a szervezetet. Amennyiben az immunrendszer meggyengül, védtelenné válhatunk a fertőzésekkel és daganatos betegségekkel szemben.
A vírushordozó személy egészségesnek érezheti magát, de vérével, nemi váladékával megfertőzhet másokat. A fertőzött anya a terhesség alatt a méhlepényen keresztül, szülés közben vagy szoptatás folyamán is megbetegítheti gyermekét.
A vírus a szervezeten kívül hamar elpusztul, a fertőzéshez egyik emberből a másikba, közvetlenül kell átkerülnie. Ezek alapján a szexuális kapcsolat, az intravénás kábítószer-használat, ha a tűt fertőzött személlyel közösen osztják meg - komoly veszélyeket rejt.
A különösen veszélyeztetettek a prostituáltak, a homoszexuálisok, az intravénás droghasználók, illetve az ő szexuális partnereik, vagy a gyakori partnert cserélők.
A fertőzést követő 1-2 hónap múlva, az esetek 30 %-ban enyhe, magától múló tünetek jelentkezhetnek (nyirokcsomó duzzanat, láz, éjszakai izzadás, gyengeség). Ablak periódusnak nevezzük, ha a vírus már bejutott a szervezetbe, de laboratóriumi vizsgálattal még nem mutatható ki a fertőzés, azonban az illető már képes megfertőzni másokat. A vírus bejutását követően a szervezet védekezni próbál és ellenanyagképzéssel válaszol. A laboratóriumi vizsgálat kb. 6-8 hét múlva nem a vírus, hanem az ellene képzett ellenanyag jelenlétét tudja kimutatni.
A betegség jelenleg nem gyógyítható, de az időben elkezdett kezeléssel és életmód változtatásával a vírus szaporodása lassítható, így a betegség kialakulása több évvel is kitolódhat.
Az AIDS évekig tartó, súlyos gyógyíthatatlan betegség. A védekező – (immun-) rendszer gyengülése miatt egyre gyakrabban lépnek fel fertőző betegségek és daganatok.
Magyarországon a Szent László Kórházban kezelik a HIV-fertőzött és az AIDS beteg embereket.
Komárom-Esztergom Megyében HIV szűrést / tanácsadást a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv munkatársai végeznek Tatabányán, a Szent Borbála Kórház Mentálhigiénés Központjában minden héten, szerdánként 14:00 és 16:00 óra között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya