Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2011. December 20. 09:53, kedd | Helyi önkormányzati
Forrás: www.tatabanya.hu

Az idei év utolsó közgyűlése

Az idei év utolsó közgyűlése

A képviselő-testület többek között a költségvetési és adórendeletek módosításáról, hulladékkezelési és helyi közlekedési tarifákról döntött, de szó volt a kedvezményeket biztosító Tatabánya Kártya bevezetéséről is.

Schmidt Csaba polgármester a költségvetési rendelet módosításakor a takarékos gazdálkodás fontosságát hangsúlyozta, példaként hozta fel, hogy a város 15-20 milliót csökkentette a telekommunikációs költségeit, valamint a villamosenergia-beszerzéssel pedig 28 milliót takarított meg. Ezeknek a lehetőségeknek a megkeresése, az intézményi bevételek növelése is hozzájárult ahhoz, hogy a város az adóbevételek beérkezése után 200 millió forint készpénzzel zárja a költségvetési évet.

A közgyűlés második fordulóban tárgyalta az adórendelet módosítását. Az téma első fordulós, előző testületi ülésen elhangzott egyes javaslatokat Dr. Kancz Csaba alpolgármester beleépítette a mostani előterjesztésébe. Hosszas és alapos vita után a képviselők arról döntöttek, hogy bevezetik a kommunális adót, amely havonta mintegy 4-500 forintot jelent a háztartásoknak, de az így befolyt összeget a közvetlen lakókörnyezet fejlesztéseire, beruházásai fordítják. Az előterjesztéshez kötelezettségvállalás is kapcsolódott, mely szerint a város minden adóforinthoz hozzátesz egyet. Az idegenforgalmi adó változatlanul a szállásdíj négy százaléka, maximum kétszáz forint maradt, a helyi iparűzési adóból ezután huszonöt százalékos kedvezményt kaphatnak a vállalkozók, az építményadó és a telekadó öt százalékkal emelkedik.

A testület megszavazta a tűzoltóság működését szolgáló önkormányzati vagyon állami tulajdonba adását. Ennek előzménye, hogy az országgyűlés néhány hónappal ezelőtti döntése szerint jogszabály mondja ki, hogy a szakmai ingatlanokat és eszközöket állami tulajdonba kell venni.

Az elmúlt években a képviselőtestület több alkalommal foglalkozott a városközpont parkolási gondjaival, ezt a problémát eddig nem sikerült megoldani, ezért vált szükségessé a parkolási gazdálkodás bevezetése Újvárosban. A tatabányaiak ingyenes parkolását a Tatabánya Kártya bevezetésével tudja biztosítani a város. A kártyabirtokosok számára azonnali kedvezményes vásárlás lesz lehetséges a különböző partnereknél. A Tatabánya Kártya bevezetése tovább erősítheti a lokálpatriotizmust, megjelenítheti a város polgárai számára a „tatabányaiság” előnyét, értékeit. A közgyűlés támogatta a megvalósításhoz szükséges lépések megtételét, s februárban folytatja a téma tárgyalását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.