Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. November 16. 14:20, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Az orrból kiderül, hogy Alzheimer-kóros-e

Az orrból kiderül, hogy Alzheimer-kóros-e

Évekkel az első tünet megjelenése előtt felismerhető az orrban az Alzheimer-kór a Darmstadti Egyetem kutatói által kifejlesztett új módszer segítségével.

A korai felismerést az orr nyálkahártyáján kialakuló fehérjelerakódások teszik lehetővé. Mivel az orrbéli változások összefüggésben vannak az Alzheimerre jellemző agyi lerakódásokkal, a vizsgálat segítségével a betegség stádiuma is megállapítható. „Eddig csupán az volt ismert, hogy a káros lerakódások nemcsak az agyban, hanem a szem idegsejtjeiben is megmutatkoznak. Ezért a retinaszkennerrel végzett vizsgálatokat preferálták: a szem lerakódásainak fluoreszkáló részecskéi láthatóvá váltak az orvosok számára” – magyarázta Boris Schmidt, a Clemens Schöpf Intézet munkatársa.

Az orrvizsgálat előnye, hogy sokkal egyszerűbb, és nem jár kellemetlenségekkel a páciens számára. A szűrővizsgálatokon a szükséges színezőanyagot tabletta vagy orrspray formájában is a szervezetbe juttathatják, majd fényendoszkóp segítségével ellenőrizhetők a lerakódások.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk