Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2011. Július 07. 08:27, csütörtök | Helyi

Célegyenesbe érkezett az Által-ér kerékpárút projekt

Célegyenesbe érkezett az Által-ér kerékpárút projekt

Megvalósul a TATABÁNYA-VÉRTESSZŐLŐS-TATA településeket összekötő közlekedési célú kerékpárút.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közlekedés Operatív Program keretében nyert támogatásról szóló szerződés aláírására szerdán került sor a Tatai Polgármesteri Hivatal dísztermében.
A projekt megvalósítására Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata, Vértesszőlős Község Önkormányzata, Tata Város Önkormányzata, valamint a Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetsége konzorciumi összefogással, közösen nyújtott be pályázatot az Által-ér völgyében elhaladó kerékpárút megvalósítása céljából. A konzorcium nevében a támogatási szerződést Michl József és dr. Vér Iván, a KIKSZ Közlekedésfejlesztési Zrt. vezérigazgató írta alá.
Példás összefogás ez a három település részéről. A települések polgármesterei az eseményen tartott beszédeikben valamennyien kitértek erre, és hangsúlyozták annak a fontosságát, hogy a kistérség további települései is kapcsolódjanak be a kerékpárút-hálózat fejlesztésébe. Fontosnak érzik, hogy a kerékpárút összekösse a térséget akár a Duna-menti, akár a Velencei-tavi, később Balatoni kerékpárút hálózatokkal és a távolabbi célok között a nemzetközi „véráramhoz” való csatlakozás is szerepel. Valamennyien megemlítették, hogy céljaik között szerepel a saját településeik kerékpárút-hálózatának fejlesztése, hogy a most megépülő összekötő gerincvonal minél több településrész lakói számára közvetlenül is elérhető legyen. Az Által-ér völgyi kerékpárút turisztikai és rekreációs funkciót is betölt majd, mindamellett, hogy sokan áttérnek talán négy kerékről két kerékre a munkába, iskolába járáshoz is.
A kerékpárút kiépítésének szükségességét nem kell indokolni: az 1. számú főút, - mely a térség legjelentősebb forgalmát bonyolító útvonal a három település között – erős emelkedők, beláthatatlan kanyarok miatt alkalmatlan a biztonságos kerékpározásra, az út műszaki átalakítása nem megoldható a szűk keresztmetszeti lehetőségek és a többszörös hídátívelések miatt.
A projekt összköltsége 479 486 050 Ft melyből a támogatási konstrukció keretében 444 520 057 Ft a támogatás. Az el nem számolható költségek 34 965 993 Ft, amely Tata Város Önkormányzatát terheli..Ezen keretek között kerül kiépítésre a tatai belterületi kerékpárút szakasz, amely a pályázat keretei között nem támogatott beruházás.
A projekt keretében 6,8 km hosszú, 2,7 m széles kétirányú kerékpárút épül, mely az előzetes felmérések alapján naponta körülbelül 2200 fő kerékpáros forgalmat bonyolít a települések között. A kerékpárúthoz pihenőhely, illetve kerékpártároló is készül.
A kerékpárút kezdő szelvénye a Tatabánya, 8135. számú közút (Rákóczi u.) - Lapatári út körforgalmi csomópontnál a meglévő kerékpáros átvezetésnél található. A kerékpárút a Tatabánya, Vértesszőlős és Tata külterületén haladva jut el Tata belterületére a Fáklya utcáig. A kerékpárút nagyrészt az Által-ér bal majd jobb partján halad, és önálló vonalvezetéssel éri el a végszelvényt. A vértesszőlősi vasútállomáshoz egy 366,9 m hosszú bekötőág épül ki.
A létesítményt a három település önkormányzatai együttesen tartják majd karban, ennek költségét saját költségvetésükből biztosítják. A projekt megvalósítása 2012. tavaszán megkezdődhet. A projekt várható zárása 2012. év vége.

A fenti képen balról jobbra: dr. Nagy Sándor Vértesszőlős Község polgármestere, Schmidt Csaba Tatabánya MJV polgármestere, dr. Völner Pál államtitkár, Michl József Tata Város polgármestere, dr. Vér Iván a KIKSZ vezérigazgatója, Horváthy Lóránt Tata Város alpolgármestere

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya