Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2018. Május 22. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: mti - fotó: pixabay

Csökkent a szaúdi olajexport és kitermelés márciusban

Csökkent a szaúdi olajexport és kitermelés márciusban

A szaúdi olajexport és olajtermelés is csökkent márciusban az előző hónaphoz képest - közölte a különböző nemzetközi energetikai szervezetek adatait összegző, 2001-ben létrehozott Joint Oil Data Initiative (JODI).

A szervezet adatai szerint az OPEC-tag Szaúd-Arábia olajkivitele márciusban napi 7,122 millió hordóra mérséklődött a februári napi 7,251 millió hordóról. A szaúdi olajtermelés eközben a februári napi 9,935 millió hordóról napi 9,907 millió hordóra mérséklődött.

Éves szinten a szaúdi olajexport 1,5 százalékkal, az olajtermelés pedig 0,1 százalékkal mérséklődött.

A szaúdi olajtermelési és exportadatok azért fontosak, mert az ország az OPEC legnagyobb olajtermelője, az olajkartell pedig a világ olajtermelésének csaknem harmadát adja.

Az ugyancsak OPEC-tag Irak olajexportja 0,4 százalékkal, napi 3,774 millió hordóra csökkent márciusban, amikor az olajtermelése már a harmadik egymást követő hónapban napi 4,36 millió hordó szinten stagnált.

Az iraki olajkivitel tavaly márciushoz képest 0,1 százalékkal, az olajtermelése 4,6 százalékkal csökkent.

A JODI adatai szerint Venezuela márciusi olajtermelése napi 1,509 millió hordóra csökkent a februári napi 1,586 millió hordóról, és jócskán elmaradt a tavaly márciusi napi 2,241 millió hordótól.

Az OPEC 14 tagja és tíz, a szervezeten kívüli nagy olajtermelő ország arról állapodott meg, hogy a múlt évtől napi 1,8 millió hordóval fogta vissza a globális olajkínálatot. A jelenlegi elképzelések szerint ez a megállapodás az idei év végéig tart.

A döntés eredeti célja a globális olajtartalékok öt éves átlagra csökkentése volt, amit mostanra nagyjából sikerült is elérni.

Az olajár a korlátozás bevezetése, 2017 eleje óta mintegy negyven százalékkal emelkedett.

A JODI közlése szerint a megállapodáshoz nem csatlakozott Egyesült Államok olajtermelés napi 10,425 millió hordóra nőtt a februári napi 10,264 millió hordóról. Az idei márciusi amerikai olajtermelés 14,1 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

A márciusi amerikai olajexport napi 1,664 millió hordóra nőtt a februári 1,605 millió hordóról.

Címkék: olaj, szaúdi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése