Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. Február 27. 09:51, hétfő | Helyi

Dicső múlt, kérdőjeles jövő?

Dicső múlt, kérdőjeles jövő?

Nem múlik el úgy éves beszámoló a Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület részéről, hogy a meghívott vendégek ne emelnék ki a szervezet példamutató helytállását, eredményeit, tenni akarását.

Természetesen így történt ez a péntek esti közgyűlésen is, ahol Hartdégen Tibor parancsnok és Schäffer László egyesületi elnök számolt be a tavalyi esztendőben végzett munkáról, s az idei tervekről.
A legjelentősebb feladatot a januári földrengés hozta az önkéntesek számára, akik a falu egész területén segítettek a károk felmérésében és a veszélyek elhárításában. Statikusokkal járták végig a házakat, hogy kiderüljön, hol a legégetőbb a beavatkozás, s az egyesületi tagok a több napos munka során ismét bizonyították felkészültségüket. A földrengést követő, egyként történő megmozdulásukat később Hartdégen József polgármester is méltatta, hiszen – mint mondta – az önkéntesek minden külön felhívás, kérés nélkül azonnal tették a dolgukat.
De a kiemelkedő esemény mellett a tagoknak természetesen különböző tűzoltási, s műszaki mentési feladatok is adtak tennivalót a már hagyományos nádas-, avarégetés, szertáruk, felszerelésük folyamatos karbantartása, a kilátó felújítási munkálatai, s amellett, hogy talán nincs is olyan községi rendezvény, amelynek megszervezésében, lebonyolításában ne segédkeznének. S nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a különböző szintű tűzoltóversenyek rendszeres résztvevő, mára minden csapatuk elmondhatja magáról, hogy megszerezte az országos bajnoki címet, s a 2009-es, 2011-es eredményeik alapján jók az esélyeik arra, hogy a vértessomlóiak képviseljék hazánkat a jövő évi Tűzoltó Olimpián.
Vértessomló egy öngondoskodó település, ahol a saját biztonságuk érdekében mindent megtesznek, s ráadásul szabadidejükben – kezdte a beszámolók után mondandóját Erdélyi István. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgató-helyettese röviden kitért az új katasztrófavédelmi törvényben megfogalmazottakra is, amely egy integrált rendszert hozott létre, s – mint mondta – új gondolkodásmódot kíván meg.
Az önkéntes tűzoltó egyesületek életét is jelentősen befolyásolja az új jogi környezet, például ahhoz, hogy pályázati forráshoz juthassanak, együttműködési megállapodást kell kötniük hivatásos tűzoltó-parancsnoksággal, amely negyedévente ellenőrzi a felkészültségüket, felszerelésüket, s évente minősítő vizsgagyakorlaton is részt kell venniük.
Január elsejétől a sarkából fordult ki a világ – a változásokat így jellemezte Futó Lajos, a megyei tűzoltószövetség mb. vezetője. Ő úgy vélekedett, hogy számos önkéntes egyesület nem felel majd meg a velük szemben támasztott követelményeknek, legfőképpen a technikai elvárásoknak. Ők így ki fognak esni a rendszerből, hagyományőrzők lehetnek csak, de nevezzük az „indultak még” kategóriának – fogalmazott, azt is hozzátéve: bár ne legyen igazam! Vértessomló talán a megye egyik legjobban működő önkéntes szervezetével dicsekedhet, az eredményeik, munkájuk igazolja őket, ami alapján bizakodhatunk, hogy nem fog elsorvadni – zárta gondolatait, majd Hartdégen József reagált az addig elhangzottakra. A polgármester elsőként köszönetét és elismerését fejezte a tagság számára, majd Erdélyi Istvánhoz fordulva azt kérte, üzenetét továbbítsa a döntéshozók felé: nem tartom jónak, hogy olyan kifejezéseket hallottam, mint a „kötelező”, s az „ellenőrzés”. Skatulyába próbálják kényszeríteni azokat, akik önként, szabadidejükben vállalják ezt a feladatot, s közösségépítő szerepük is hatalmas. Követelnek, de hol a pénz? Ha nőnek a feladatok, az adminisztrációs terhek és kötelezettségek is, azt finanszírozni kell. Erről nem esett szó… – fogalmazott, s azt kérte: a jogszabályokat úgy töltsék meg tartalommal, hogy ne csökkenjen ezeknek az egyesületeknek a száma, mert az nagy veszteség lesz, s az egész ország fogja elszenvedni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya