Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2011. Október 28. 15:36, péntek | Helyi

Dr. Hajtó János a 2011. év Innovációs Vállalkozója

Dr. Hajtó János a 2011. év Innovációs Vállalkozója

Dr. Hajtó Jánost, a tatabányai főiskola innovációs igazgatóját közéleti tevékenységéért és a vállalkozása területén elért kiemelkedő eredményeiért "Komárom-Esztergom megye 2011. év Innovációs Vállalkozója" díjban részesítette a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ).

Hajtó János vegyész diplomájának megszerzése után 9 évig a Központi Fizikai Kutató intézetben dolgozott, majd meghívást kapott a Edinburgh-i Egyetemre, ahol 25 évet töltött el, doktori címet szerzett, az egyetem „örökös tagjává vált” és megkapta a brit állampolgárságot. Magyarországra 2006-ban tért haza egyéni meghívás alapján,. hogy oktatási, kutatási és innovációs valamint vállalat alapítási tapasztalatait a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány főigazgatójaként hasznosítsa.
Az alapítvány keretein belül három új kutatás-fejlesztési programot indított el a nano technológia, a genetika, és az informatika területén. Az eddigi hazai gyakorlattal szemben, a kutatók elvándorlása helyett professzorokat csábított haza.
Az általuk létrehozott csoportok közreműködtek a következőkben: nagy szilárdságú acélok kifejlesztése a Dunaferrnél, Doxil rákgyógyszer kifejlesztése a Richterben, kockázat alapú karbantartás a MOL-nál, lézeres hegesztési technológia a ZF Hungarynál és a Paksi Atomerőmű üzemidő meghosszabbítási tervei.
A díjjal azt a tevékenységet is elismerték, hogy Hajtó János a műszaki innováció elterjesztése és támogatása érdekében létrehozta a főiskolán a műszaki menedzser és mechatronika képzést és a Technológia Transzfer Irodát, továbbá közreműködött az kutatási eredmények gyakorlati hasznosítását végző Green Novation Kft. megalakításában.

Fotón: Dr. Hajtó János a napelemek hatékonyságát fokozó fénygyűjtő berendezés modelljével

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya