Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2022. Március 22. 09:55, kedd | Belföld
Forrás: mti/fotó: honvédelem

Egy Ukrajna irányából érkező azonosítatlan légijármű miatt riasztották a Gripeneket

Egy Ukrajna irányából érkező azonosítatlan légijármű miatt riasztották a Gripeneket

Egy Ukrajna irányából érkező légijármű miatt riasztották a Magyar Honvédség Gripenjeit - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfő este az MTI-vel.

Közleményük szerint délután a NATO Egyesített Légi Hadműveleti Központja azért rendelte el a magyar vadászgépek felszállását, mert a radaron feltűnt egy azonosítatlan légijármű a keleti országrészben és Szlovákia irányába haladt.

A Gripenek ellenőrizték a jelzett légteret, ott járőrözési feladatot hajtottak végre, majd miután meggyőződtek a légtér biztonságáról, visszatértek a kecskeméti bázisra - írta a HM.

Szombat óta ez volt a Magyar Honvédség Gripenjeinek harmadik riasztása.

Szombaton, az éjszakai órákban egy Grúziából Lengyelországba tartó civil Airbus A-321-es repülőgép miatt kellett felszállniuk a vadászgépeknek, mert a román légtérben közlekedő gép bombafenyegetést jelzett a polgári légiirányítás felé. Az utasszállítót a román légierő gépei a román-magyar határig kísérték, ahol a feladatot a NATO déli Egyesített Légi Hadműveleti Központjának riasztása alapján átvették a Magyar Honvédség vadászgépei.

Az A-321-es repülőgép kikísérését biztosították a magyar légtérből, tőlük a feladatot a szlovák légierő vette át. A Gripenek ezt követően még rövid ideig a légtérben maradtak, majd visszatértek a kecskeméti bázisra.

Hétfőn hajnalban ismét bombafenyegetés miatt szálltak fel a magyar vadászgépek. Egy török felségjelzésű, Moszkvából Isztambulba tartó civil repülőgép a lengyel légtér felett jelzett bombafenyegetést. A török felségjelzésű gépet a magyar légtérbe érkezéskor a vadászgépek azonosították, majd a magyar-román határig kísérték, ahol elhagyta a magyar légteret. A Gripenek a gép a magyar légtérből való kilépése után a térségben maradtak és járőr feladatot hajtottak végre, majd ezt követően tértek vissza a kecskeméti bázisra - közölte reggel a HM.

Címkék: gripen, riasztás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el