Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Január 27. 10:59, péntek | Helyi

Esterházy János tisztessége

Esterházy János tisztessége

Csáky Pál felvidéki író-politikus, volt szlovákiai miniszterelnök-helyettes és Peczár Károly, az Esterházy János Polgári társulás elnöke volt a Gárdonyi Géza Könyvtárban megrendezett író-olvasó találkozó vendége.

A teltházas találkozón levetítettek egy filmet a mártírsorsú Esterházy János grófról, akit a szlovák törvények a mai napi napig háborús bűnösként ítélnek el. A filmben holokauszt-túlélők és történészek, Szita Szabolcs és Molnár Imre nyilatkoznak arról, hogy miként mentette meg zsidók százait a vészkorszakban. Nyilatkozik az egykori Gulág-rabtárs is, aki arról tanúskodott, hogy a gróf miként tartotta bennük a lelket az embertelen szovjet munkatáborban. Az is történelmi tény, hogy 1942. május 15-én nem szavazta meg a 68/1942-es szlovák alkotmányi törvényt a zsidók kitelepítéséről.
Csáky Pál új könyvét, a Hullámvasutat mutatta be, amelyben elmúlt húsz évének közéleti írásait, beszédeit, interjúit foglalta egy kötetbe. Emellett Esterházyról szólva kiemelte: nem nyugodhatunk, amíg Esterházy Jánost nem rehabilitálják. A szlovák történelemtanítás azonban a mai napig nem néz szembe a Tiso-kormány, Szlovákia háborús bűneivel: azzal, hogy egyedüli államként ők fejenként 500 birodalmi márkát fizettek a német államnak minden tőlük deportált zsidó szlovák állampolgár elszállítása után. Alig félév alatt, 1942. március végétől októberig hatvanezer zsidót szállíttattak el a nyolcvanezres létszámú kisebbségből. Ilyen szellemi körülmények között pedig nem csoda, hogy nem ismerik el a gróf vitathatatlan emberi nagyságát sem.
Peczár Károly az este végén, kötetlen beszélgetésben azt is elmondta: társaságuk megindította Esterházy János boldoggá avatásának egyházjogi procedúráját is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya