Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Április 18. 10:33, csütörtök | Helyi

Étkezési és vásárlási ötletek a Húsvéti Ünnepekhez

Étkezési és vásárlási ötletek a Húsvéti Ünnepekhez

A húsvét közeledtével igyekszünk időben megtervezni családunk étlapját. Talán mindenkinek a sonka és a tojás, ami először eszébe jut

Valóban ez a két étel szinte nélkülözhetetlen velejárója a húsvéti ünnepeknek. De nemcsak gasztronómiai vonzata van a Húsvétnak, hanem egyet jelent a tavasz beköszöntével, a természet megújulásával is. Maga az ünnep a március 21-ét követő holdtölte utáni első vasárnap.
A tartósabb élelmiszereket, így sonkát, tojást, tormát érdemes előbb beszerezni és csak a könnyebben romlókat hagyjuk az utolsó napra. Vásárlás előtt azonban tervezzük meg az étlapot és a mennyiségeket is, majd ennek alapján írjuk össze a szükséges hozzávalókat. Így nem marad le semmi a listáról, és nem vásároljuk túl magunkat.
Ma már nagyon sokféle termék közül választhatunk, és egyre inkább tudunk a minőségre is figyelni. Érdemes például sonkából, húsfélékből is a soványabbakat választani, tojás esetén már szelénnel, E vitaminnal dúsítottat, vagy akár „bio” terméket is vehetünk. Tejből, tejtermékekből szintén széles a kínálat. Válasszuk a csökkentett zsírtartalmú készítményeket. Még tejszínből is találunk főzőtejszínt, melynek kisebb a zsírtartalma, mint a habtejszínnek. A vásárlási listánkra feltétlenül kerüljön friss gyümölcs és zöldségféle és a megfelelő minőségű italokról se feledkezzünk meg. A gyümölcsből például készíthetünk salátát az egyik sütemény helyett. A zöldségfélék segítségével egyrészt csökkenthetjük a köretek mennyiségét, másrészt egy párolt vegyes köret vagy saláta ízben és színben egyaránt gazdagítja a terített asztalunkat. A finom ünnepi ebédet egy jól megválasztott bor mértékkel fogyasztva valóban teljessé teszi. Alkoholmentes italok közül az ásványvizet, vagy magas gyümölcstartalmú leveket válasszuk. De készíthetünk friss citrommal és mézzel limonádét is. Természetesen a csapvíz továbbra is a legjobb szomjoltó. A cukrozott és szénsavas üdítők lehetőleg ne, vagy csak kis tételbe kerüljenek a vásárlási listára.
Amikor az ünnepi menüt tervezzük, ügyeljünk arra is, hogy ne töltsük az egész napot főzéssel, sütéssel. Válasszunk rövidebb idő alatt elkészíthető ételeket.
Az elmaradhatatlan sonkát érdemes éjszakára vízbe tenni, így a só egy része kiázik belőle. Másnap a főzővízbe tehetünk fűszereket, hagymát, így ezek az ízek átjárják a húst főzés közben. A főzővizet később felhasználhatjuk például bableveshez, vagy kifőzhetjük benne a tésztát.
Ha vendégeket várunk érdemes figyelni arra, hogy tart-e valaki diétát. A cukorbeteget lehetőleg ne kínálgassuk cukorral és mézzel készült ételekkel, italokkal vagy az epebeteget sült burgonyával. Kérdezzük meg, hogy mi az, amit fogyaszthat, és annyit készítsünk belőle, hogy a többi vendég is választhassa. Például a sárgarépás rizzsel a cukor- és az epebeteg is meg tudjuk kínálni. A gyümölcssalátát készíthetjük méz helyett édesítőszerrel, így a cukorbeteg és a fogyókúrázó vendég is bátran szedhet belőle. Nem kell egyetlen ételre sem „rásütni”, hogy diétás, hiszen ízletesen elkészítve örömmel fogyasztja mindenki.
Ha a rokonságban, baráti körben gyermek van, és édességet vásárolunk számára, akkor inkább a minőséget tartsuk szem előtt, amikor választunk. A jó alapanyagból készült csokoládék valóban gasztronómiai élményt nyújtanak, és mértékkel nyugodtan fogyaszthatják gyermekek, felnőttek egyaránt, míg a diabetikus terméket a cukorbetegek.
Húsvéti ünnepek étkezései alatt is igyekezzünk az arany középutat megtalálni. Ne csak az étkezésről szóljon az ünnep, és ne most kezdjük el a fogyókúrát sem.
A jól megválasztott ételek és italok teszik valóban teljessé az együtt töltött időt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya