Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Május 25. 09:27, szerda | Helyi

Évadhirdetés 2016/2017 Jászai Mari Színház, Népház

Évadhirdetés 2016/2017 Jászai Mari Színház, Népház

A 2015/2016. évad értékelése
A Jászai Mari Színház a 2015/2016. évadban 6 felnőtt és 12 gyerekbemutatót tartott. A színház a szezonban (székhelyen, tájban és a koprodukciós partnerekkel együtt) összesen 294 előadást tartott, az előadásokat 54 000 néző látta. A koprodukciós együttműködések eredményeként a Jászai Mari Színház a Békéscsabai Jókai Színházzal, a Csokonai Nemzeti Színházzal, a Dumaszínházzal, a Karaván Színházzal, a Nemzeti Színházzal, a MANNA-val, a Vaskakas Bábszínházzal és a Váci Dunakanyar Színházzal hozott létre közös előadásokat.

Programok és események a 2015/2016. évadban
A Színikritikusok Díját a legjobb gyerek- és ifjúsági előadás kategóriában a Stúdió K és a Jászai Mari Színház közös produkciója, Parti Nagy Lajos Maya hajója című animációs mesejátéka kapta. A VIII. Kaposvári ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén a Kutyafül, macskakő, egérút című előadás a zsűri különdíját nyerte el. Az Auguszta kisasszony különös tavasza című produkció meghívást kapott a 8. alkalommal megrendezett Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlére.
A Jászai Mari Színház társulatának tagjai közül Bakonyi Csilla Domján Edit-díjat, Egri Márta Aase-díjat, Maróti Attila a Magyar Teátrumi Nyári Fesztivál legjobb férfi mellékszereplőnek járó díját vehette át 2015-ben.
Parti Nagy Lajos Molière: Tartuffe című színművét Szikszai Rémusz rendezésében beválogatták a Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába, az előadás meghívást kapott a Városmajori Színházi Szemlére és az Ördögkatlan Fesztiválra.
A Jászai Mari Színház MOST FESZT 2016 című MOnodráma és STúdiószínházi FESZTiválja a 2015-ben történt alapítást követően második alkalommal, 2016. március 17. és 20. között, a Tatabányai Tavaszi Fesztivál keretében, 8 versenyelőadással, az EMMI, az MMA, az NKA és Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával került megrendezésre. A fesztivál látogatottsága 100 százalék fölött zárt.
A tavalyi évadban elindított, a nézők körében komoly sikert elért Antré-estek elnevezésű felolvasószínházi programot két előadás - Joanna Owsianko: Tiramisu, Sediánszky Nóra: Piknik - bemutatásával és Mohácsi István Francia rúdugrás című darabjának műsoron tartásával folytatta tovább a színház.
A Kutyafül, macskakő, egérút című előadás Budaörsön (bérletben), Kecskeméten és Győrött vendégszerepelt. Az öldöklés istene – a színház felnőtteknek szóló előadásai közül elsőként – meghívást kapott a határon túlra, a Jászai Mari Színház közönségdíjas előadását Aradon és Szabadkán játszotta. A kripli című produkció Salgótarjánban vendégszerepelt.
A Jászai Mari Színház a Proton Színház Utolsó és a Szabadkai Népszínház Tapasztalt asszony című előadásait fogadta vendégelőadásként.
Színészkatonák, fogolyprimadonnák – Front- és hadifogolyszínházak az első világháborúban címmel az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet anyagából készült kiállítás a színház kiállítóterében.
Az elmúlt évek hagyományait folytatva a legfiatalabbaknak szóló programok között a színház fontos szerepet szánt a Jászai Játszó című vasárnapi rendezvénynek, melynek keretén belül a nézők olyan előadók koncertjein vehettek részt, mint Halász Judit, az Alma Együttes, de a program részeként babaszínházi előadások is meghívásra kerültek. A Jászai Játszót Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatta.
A 7-14 évesek számára tartott színházi nevelési foglalkozások között a Kerekasztal Társulás Tükörváros, Kéksziget, A széttört tál és Mézeskalács című interaktív előadásain vehettek részt a gyerekek. A középiskolások a Kontraszt Műhely öt lépcsős „Színházi Akadémia” elnevezésű programján vehettek részt a Molière: Tartuffe című előadáshoz kapcsolódóan. Mindkét program az NKA támogatásával jött létre.
A 90 Decibel projekt közreműködésével a színház Nyikolaj Erdman Az öngyilkos című komédiáját akadálymentesítette.
Tatabánya Város Szimfonikus Zenekarával közösen a Jászai Mari Színház komolyzenei hangverseny bérletet indított.
Az évad során számos olyan rendezvényt tartottak Tatabányán, melynek a Jászai Mari Színház adott otthont: Bányász Táncegyüttes és utánpótlás csoportjai gála, Déva Gála, Magyar Kultúra Napi rendezvény, OTP Gála, Prima Primissima díjátadó, a Show Formáció gálái, Szent Borbála Napi Ünnepi Közgyűlés, Szépkorúak bálja, Zene Világnapi koncert.
A Jászai Mari Színház 2015-ben bekerült a Komárom – Esztergom Megyei Értéktárba.

A 2016/2017. évadterv bemutatása
A színház felnőtt, nyugdíjas, ifjúsági és gyermekbérletes rendszere a tervek szerint a következő évadban változatlan marad. A Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata által támogatott közalkalmazotti bérletek (Bánffy, Tolnay), illetve az ifjúsági bérlet (Latinovits) mellett a Tata Város Önkormányzata által támogatott ifjúsági bérlet (Esterházy) az előző évadok sikereit figyelembe véve a 2016/2017. évadban hasonló formában ismételten meghirdetésre kerül. Az elmúlt évadokban a Jászai Mari Színház bérlet- és jegyárain nem változtatott, az új évadban a színház árait 6 százalékkal emeli.

Crespo Rodrigo a színház igazgatója sajtótájékoztatóján elmondta: „A Jászai Mari Színház repertoárjának kialakításakor nagy hangsúlyt fektet a legfiatalabbaknak szóló előadásokra, ennek megfelelően a 2016/2017. évadban 11 gyerek bemutatóval várjuk nézőinket. Ezek közül a Frakk, a macskák réme című előadást a Vaskakas Bábszínházzal koprodukcióban, A Sötétben Látó Tündér és A kisfiú meg az oroszlánok című előadásokat saját produkcióként, önállóan kívánjuk létre hozni. A meghívott előadások esetében a Budaörsi Latinovits Színház, a Ciróka Bábszínház, a Fabók Mancsi Bábszínháza és a Momentán Társulat az elmúlt évek Jászai Mari Színházbeli sikereit figyelembe véve, a Budapest Bábszínház, a Kövér Béla Bábszínház, a Miskolci Csodamalom Bábszínház és a VERSSZÍNHÁZ™ új partnerként került be az évad gyerek bemutatóit létrehozó társulatok közé.

A Jászai Mari Színház felnőtt premierjei az évad tematikáját tekintve terveink szerint az ősbemutatók és a folytatás jegyében zajlanak. A feszültséget és a humort kedvelő nézőink számára bizonyára izgalmas perceket szerez majd Székely Csaba Kutyaharapás című gengszterdrámájának ősbemutatója, melyet Szikszai Rémusz rendezésében - a Jászai Mari Színház, Népház, a Nézőművészeti Kft. és a Szkéné Színház közös előadásaként - szeptembertől láthatnak színházunkban. A Jászai Mari Színház 25. jubileumi évadában nagy sikerrel játszottuk a Sirály című színművet. A Csehov remekművének harmadik és negyedik felvonása között eltelt két évről Kiss Csaba írt színházunk számára kamaradarabot Nappalok és éjszakák címmel, melynek októberi ősbemutatóját a szerző rendezi. Az évadban kamaraszínházunk második premierjét, a Kalauz Jutka című „zenés pitypalattyot” Egri Mártával, az 1950-es évek legnagyobb slágereivel, Böhm György rendezésében mutatjuk be – a Jászai Mari Színház, Népház és az MMA közös előadásaként. A bohózatok képzeletbeli ranglistáján Peter Shaffer Black Comedy című darabja az egyik legelőkelőbb helyen szerepel, októbertől színházunk nézői és színészei együtt vághatnak bele abba a játékba, melyet egy váratlan áramszünet okoz. Puskás Tamás rendezését Simon Kornél állítja színpadra. Spiró György Az imposztor című komédiáját több mint 30 évvel ezelőtt Major Tamás számára írta, az azóta eltelt időben a korszak meghatározó színészegyéniségei játszották el a darab főszerepét. A Jászai Mari Színház decemberi bemutatóján nézőink Fodor Tamást láthatják Boguslawski szerepében. A Tartuffe próbája közben játszódó komédiát Molière: Tartuffe című előadásunk rendezője, Szikszai Rémusz állítja színpadra. A magyar zenés színház történetének első rock-operája Várkonyi Mátyás – Miklós Tibor Sztárcsinálók című kiemelkedő alkotása. A tatabányai bemutatót Nagy Viktor rendezésében láthatják a műfaj szerelmesei. A korábbi évadokban az Acélmagnóliák és a Mikve című színművekkel megkezdett, a nőkről szóló darabok sorát Robert Thomas Nyolc nő című bűnügyi komédiájával folytatjuk, az előadást Guelmino Sándor rendezi.”

Bővebb információ: ITT

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya