Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Október 27. 07:30, szombat | Sport
Forrás: Hajósi Miklós

Ezüstérmek, bajnoki cím, pontszerzés és fakitermelési kísérlet a Mecsekben

Ezüstérmek, bajnoki cím, pontszerzés és fakitermelési kísérlet a Mecsekben

A körülményekkel nem teljesen volt elégedett az East Motorsport csapata a Mecsek Rallye-n, de az ORB-s, valamint ORC-s párosok túlnyomó többsége megbirkózott a feladattal és kupákkal térhetett haza.

Az amatőrök között pedig eközben mindent elsöprő sikert aratott a Foczkó Ákos - Kiss Balázs párosunk, amikor a MARB éves értékelésében abszolút bajnoki címet szerzett. Szabó Krisztián, a csapat vezetője számolt be az East Motorsport baranyai hétvégéjéről.

Kurtos Robi és Szegedi Máté pécsi összefoglalójával kezdem a beszámolót, de sajnos nem sok mindent tudok mesélni a páros legutóbbi szerepléséről. Egy héttel a Mecsek Rallye előtt Telkibányán, egy MARB versenyen, előfutóként abszolváltak egy sikeres tesztet, az autójuk jól működött, a srácok alaposan bemelegítettek a Mecsekre. Teljes nyugalommal utaztak el az ország déli végébe, jó hangulatban jártak pályákat, ám az első gyorsaságin minden reményük és elképzelésük szertefoszlott, amikor kb. 6 kilométer után egy fa tövében landoltak a Mitsubishi Lancer Evo IX-esükkel. Takaros ívet hajtottak a karosszériába, de ők szerencsére ép bőrrel megúszták a becsapódást. Kizárólag Máté szerzett kisebb zúzódásokat a kaland során, a versenyük viszont azonnal véget ért. Az anyagi kár jelentős, még a bukócsövet is cserélni kell majd részben, de a srácok nem adják fel, javítják az autót, szeretnének ott lenni az évadzáró Nyíregyháza Rallye-n, bár a nyírségi-zempléni futamnak semmilyen jelentősége nem lesz már nekik a bajnokság szempontjából.

A Forgács László-Bartók Erik duónk szintén a telkibányai MARB versenyt szánta a mecseki főpróbának, de a BMW-jük már az első gyorsasági szakasz előtt összetört, egy közúti balesetben. Az ütközéskor gyakorlatilag eltűnt a kocsi „orra”. A szervizcsapatnak kellett akcióba lépnie, és a srácok annyira jól dolgoztak, hogy ha lett volna otthon tartalék hűtő a kocsihoz, akkor az utolsó körre vissza is állhattak volna a fiúk, rekordidő alatt működőképessé varázsolták a kocsit. A váratlan karambol miatt, a korábbi hibák kijavítását, a fejlesztéseket és az új alkatrészeket élesben, Pécsen kellett tesztelniük Laciéknak. Ehhez a mecseki pályák nem bizonyultak a legjobb választásnak, mert elég sok helyen minősíthetetlen állapotban voltak. Némelyik sokat kritizált borsodi szakasz egyenesen autópályának tűnt ezekhez a gyorsaságikhoz viszonyítva. Öklömnyi köveken kellett autózni. Értjük mi, hogy rallye, meg improvizáció, de ez már inkább volt off road, mintsem rallye verseny. Ennek ellenére a technikai hibák elkerültek minket, a sok árokban lévő autó miatt óvatoskodott leginkább Laci és Erik. Fontosabbnak tartották a biztos célba érkezést, ezért taktikusra vették a figurát, aminek meg is lett az eredménye, a P13-as géposztályban ezüstérmesként gurulhattak át a pécsi céldobogón. Jól érezték magukat és a végén örültek a sok pontnak. Ezeknek köszönhető, hogy a srácok számára Nyíregyházán, a P13-as kategória bajnoki címe lesz majd a tét az évadzáró versenyen.

Meglepetésként hathat, hogy Riskó Dani, valamint Losonczi Csabi is élt a lehetőséggel, és a Telkibánya-Bózsva szakaszon kezdték meg a felkészülést a Mecsek Rallye-ra. Hasznos volt a teszt, mert sikerült jó beállításokat találniuk a Peugeot 208 R2-höz a pécsi futamra. Ennek ellenére, a Mecsekben nem úgy indult a verseny a fiúknak, ahogyan azt elképzelték. Szűk, és kihordásos volt az első szakasz, ami a farönkökkel karöltve nem lett az ózdi pilóta kedvence. A többi szombati gyorsaságival sem sikerült megbarátkoznia Daninak, aki nem érezte ezeket a szakaszokat. Elmondása szerint is még tanulnia kell, hogy bátrabb lehessen az ilyen jellegű pályákon. Vasárnapra egy kicsit felszívták magukat a fiúk, ügyesen autóztak, miközben néhányan feladták a versenyt, így egyetlen szakasztól eltekintve mindig dobogós helyen értek célba a kategóriában, ennek köszönhetően fölkapaszkodtak a géposztályuk negyedik helyére, a Peugeot kupában pedig a második helyen zártak a futam végén. A gyenge kezdést sikerült végül egy erős, közepes hajrával feledtetniük.

Az amatőrök mezőnyében óriási sikerként könyvelhettük el, hogy az Északi régió bajnoki címének megszerzése után, a MARB abszolút értékelésében is győzni tudott a Foczkó Ákos-Kiss Balázs párosunk Lada VFTS-ével. A Mecsek Rallye sprint futamán vitathatatlan győzelmet arattak, ötből öt szakaszt nyerve söpörték be az év végi összetett bajnoki titulust, a pécsi futam és kategóriagyőzelemmel együtt.
A Nyíregyháza Rallye-ra Kurtos Robiék, Forgács Laciék, valamint Riskó Daniék is izgatottan készülnek, hiszen a zempléni pályák hazai, de részben mégis ismeretlen kihívást jelentenek még nekik is, hiszen a szervezők rengeteg újdonsággal várják a mezőnyt az évadzáró futamra, ahol a biztos célba érkezés, illetve a lehető legtöbb pont begyűjtése lesz kitűzve a csapat versenyzőinek első számú feladatként.
Rallye2.hu – Salánki Gábor

Köszönjük együttműködő partnereinknek:

Alpha Machine Kft, Rex- Bau Kft, ZÉG Kft, FOAM- System Kft, Perla-X Kft,
Viadukt Mérnöki Kft, ENTERSOFT Kft, ZTR Kft, Mika Gábor e.v,
Fa- Forg- Tech Hungária Kft, KARADI Rendszerház, Vári Vill Kft, Certa Kft,
Alu Casting Support Kft, Orbitex Kft, Alinea-B Bt, Bon Copy Kft, Koncz Tamás e.v., A-G Trans Kft, RAIKER Kft, Corvinum Zrt, ASAP Hungária Kft, KPM- Kresz Kft, Vídia Csavarszaküzlet

Címkék: autósport, rally

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:22, szerda | Sport

Párizs 2024 - Száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet

2024. Április 16. 21:49, kedd | Sport

Csak századmásodpercekre az első helytől

Gender Tamás Junior 2024. 04. 10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyzett.

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Sós Csaba: Milák egyedi utat jár, de jóval előrébb tart, mint amire számítani lehetett

A szövetségi kapitány szerint Milák Kristóf egyedi utat jár be, és az úszók pénteken zárult országos bajnokságán jobban teljesített, mint amire ő számított.